Menü
Fiókom
 
  • Regisztráció
  • Fiókom
KOSÁR
Szállítási díj Ingyenes
Nincsnenek tételek a kosárban.
GAL D3-Vitamin
GAL D3-Vitamin
GAL D3-Vitamin
GAL D3-Vitamin
GAL D3-Vitamin
GAL D3-Vitamin
GAL D3-Vitamin
GAL D3-Vitamin
GAL D3-Vitamin
GAL D3-Vitamin

GAL D3-Vitamin

Cikkszám :
GAHULU02
Normál ár:  3 090 Ft
-10%
HŰSÉGPROGRAM ÁR 
Hűségprogram ár:
-10%
2 781 Ft

GAL D3-Vitamin, 4000 NE x 240 adag

Kókuszolaj-kivonatban oldottunk természetes D-vitamint, így annak adagolását termékünk nagy dózisban, kapszulák nélkül lehetővé teszi. Íze nincs, ételbe is cseppenthető, így gyermekeknek is könnyen adható.

Egyre több kutatás és szakember hívja fel a figyelmet a D-vitamin korábban kevéssé ismert előnyeire és jelentőségére. Többek között kiderült, milyen fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében is. Termékünkben a D3-vitamin RSPO-minősítéssel is rendelkező pálma- és kókuszolajból nyert MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért. A stabilitásról továbbá természetes tokoferolokkal (E-vitamin) is gondoskodtunk.

Adagolás: Napi 4 csepp fogyasztását javasoljuk, kiskanálra cseppentve, vagy az ételhez keverve. Legjobb a nap első étkezésekor fogyasztani. Folyadékba ne keverje! (Kisgyermekeknek 10 testsúly kg-onként 1 csepp javasolt)

Amennyiben szívesen olvasna még a termék alapanyagainak tulajdonságairól és ezen tulajdonságok tudományos hátteréről, úgy lejjebb a "Tudományos háttér" menüpontban nyílik lehetősége erre.


Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.

Termékek >Termékek
Kedvencekhez
Ajánlom
Összehasonlítás
Nyomtat
Kérdés a termékről
Tudományos háttér
Vélemények
Összetevők
Tulajdonságok
Gyakori kérdések
Tudományos háttér

Cégünk nem tulajdonít termékeinek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására vonatkozó tulajdonságokat, és ilyen tulajdonságokra nem is utal, ugyanakkor az 1169/2011/EU rendelet 4. cikkéből fakadó kötelezettségeként az alábbi tájékoztatást adja a termék hatóanyagának egészségre gyakorolt hatásáról és annak tudományos hátteréről. Írásunkban törekszünk a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján az összefüggéseket és a tudományos eredményeket bemutatni az eziránt fogékony és érdeklődő Olvasók megfelelő tájékoztatására. Ez eladásösztönző célt nem szolgál, a termék megvásárlására nem buzdít. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták! Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.

Miért olyan fontos a D-vitamin pótlása?

A D3-vitamin kétségkívül a legfontosabb vitamin, amit mindenkinek érdemes pótolnia az egészségének megőrzése érdekében. Annak ellenére, hogy számtalan betegség összefüggésben áll az alacsony D3-vitamin-szinttel, gyakorlatilag senki nem fogyaszt belőle eleget.

Mitől ennyire gyakori a D-vitamin hiánya?

Az ember az Egyenlítő környékéről származik, ahol rengeteg napsütés ért bennünket az év minden napján, a bőrünkben ezáltal sok D3-vitamin termelődött. 2-3 nap szükséges ahhoz, hogy a D3-vitamin a bőrünkből a szervezetünkbe jusson, amire manapság már nem jut elég idő a modernkori tisztálkodási szokásaink miatt. Őseink szappant, tusfürdőt és meleg vizet sem használtak, ami azért fontos, mert ezek a bőrből kimoshatják a D3-vitamint, míg a naptejek meggátolják annak képződését. Őseink D3-szintje tehát magas volt, és genetikailag ehhez a magas szinthez igazodtunk, így nem csoda, hogy a hiánya napjainkban rengeteg betegséghez vezet. Egyszerűen nem úgy vagyunk felépítve, hogy alacsonyabb D3-vitamin-szinttel is megfelelően működjünk.

Az ideális D-vitamin-ellátottság előnyei

Az utóbbi egy-két évtizedben rengeteg kutatás foglalkozott a szervezet D3-vitamin-szintje és a betegségek közötti összefüggésekkel. Ezek alapján, az optimális D-vitamin-szint az alábbi előnyökhöz járul hozzá:

  • Az egészséges és erős csontozat felépítéséhez és megtartásához.
  • Az influenza és egyéb fertőzések elkerüléséhez, illetve azok gyorsabb és enyhébb lefolyásához.
  • Csökkenti a vérnyomást, emellett segít megelőzni a sztrókot és általános védelmet biztosít a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben.
  • Hatásos az I-es- és II-es típusú cukorbetegség megelőzésében és enyhítésében.
  • Segíthet az autizmus, a skizofrénia, az epilepszia, és a Parkinson-kór enyhítésében.
  • Az immunrendszerre gyakorolt hatása miatt hatásos lehet az autoimmun folyamatok ellen is, pl sclerosis multiplex vagy gyulladásos bélbetegségek esetén.
  • Enyhíti és megelőzheti a depressziót, ami ismert hatása a napozásnak, és ami részben annak D3-szintet emelő hatásának köszönhető.
  • Fokozza a férfiak és nők termékenységét, míg a férfiaknál a tesztoszteronszintet is emeli.
  • Hatásos lehet endometriózis, PCOSZ, preeklampszia esetén, ahogyan csökkenti a terhesség alatt kialakuló inzulinrezisztenciát és a koraszülés esélyét is.
  • Segít megelőzni az influenzán túl a TBC-t, az asztmát, a COPD-t és egyéb légúti betegségeket, ahogyan azok kezelésében is hatékony.

A D-vitamin-szint mérése

A szervezetünk D-vitamin státusza könnyedén megállapítható a vérünkből, amely során az ún. 25-OH-kolekalciferol-szintet kell méretni. A kutatások szerint ideálisan 75 és 175nmol/L (= 30-70ng/ml) közé kell esnie, de sok szakember szerint ennél jóval magasabb érték sem káros. Sajnos a legtöbb embernél ez jóval az egészséges szint alsó határa alá esik.

A D3-vitamin és a napozás

A kevés napsütés, az Egyenlítőtől való távolság, a higiéniai szokásaink és a modern életmódunk mind gátat szab annak, hogy megfelelő D3-szintet érhessünk el a napozás által. Erre bizonyíték egy hawaii-i szörfösökön végzett 2007-es vizsgálat is, amely során megállapították, hogy többségük D-vitamin-hiányos, miközben hetente minimum 22 órát töltöttek napon, naptej használata nélkül, fürdőnadrágban.

Sajnos táplálkozás útján sem praktikus a D3-bevitelünket fedeznünk, ugyanis nagyon kevés és ritka a D3-vitaminban dús táplálék. Ezáltal marad az étrend-kiegészítők szedése, amivel könnyedén emelhetjük a szervezetünk D3-státuszát az optimális 75-175nmol/L (30-70ng/ml) közötti tartományba.

Miért a D3-vitamint érdemes pótolni, és nem pedig a D2-vitamint?

3-féle D-vitamin készítmény létezik: UV-B lámpákkal kezelt, azaz gyakorlatilag „napoztatott” gombákból kivont D2-vitamin, ami nem megfelelő, hiszen a D2-vitamin fogyasztásának pozitív hatásait nem támasztják alá vizsgálatok, hiába alakul át egy része D3-vitaminná.

A második változatban, a „napoztatott” birkagyapjúzsírban (lanolinban) már D3-vitamin termelődik, ahogyan a bőrünk zsírjában is D3 alakul az UV-B sugárzás hatására. Az ebből kivont D3-vitamin tehát a legtermészetesebb forma, mivel pont úgy képződik, mint amikor magunk napozunk.

A harmadik változatot hívják vegán D3-vitaminnak, amit génmódosított baktériumok kőolajszármazékkal való „megetetésével” állítanak elő.

A D-vitamin túladagolása

A D3-vitamin túladagolása ritkán fordul elő, mivel ehhez hosszú időn keresztül nagyságrendekkel többet kell bevinni, mint az ajánlott napi mennyiség. Az esetleges túladagolás káros következményeit (a túl magas kalciumszintet a vérben, illetve annak lerakodását) az A-vitamin és a K-vitaminok képesek megakadályozni. Mivel emellett a K-vitaminok a D3-vitamin hatását is segítik, érdemes a D3 mellett A- és K-vitamint is fogyasztani.

A GAL D3-vitamin összetevői

Termékünkben a „napoztatott” birkagyapjúzsírból származó, természetes D3-vitamint oldjuk MCT-olajban, amelyet természetes E-vitamin-komplexszel stabilizálunk. Semmi egyéb adalékanyagot nem tartalmaz, és mivel olajban van oldva, a felszívódása is kiváló.

Források:
  1. Wang H, Chen W, Li D, Yin X, Zhang X, Olsen N, Zheng SG. Vitamin D and Chronic Diseases. Aging Dis. 2017 May 2;8(3):346-353. doi: 10.14336/AD.2016.1021. PMID: 28580189; PMCID: PMC5440113.
  2. Palacios C, Gonzalez L. Is vitamin D deficiency a major global public health problem?. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;144 Pt A:138-145. doi:10.1016/j.jsbmb.2013.11.003
  3. Lamberg-Allardt C. Vitamin D in foods and as supplements. Prog Biophys Mol Biol. 2006 Sep;92(1):33-8. doi: 10.1016/j.pbiomolbio.2006.02.017. Epub 2006 Feb 28. PMID: 16618499.
  4. Matthias Wacker & Michael F. Holick (2013) Sunlight and Vitamin D, Dermato-Endocrinology, 5:1, 51-108, DOI: 10.4161/derm.24494
  5. Binkley N, Novotny R, Krueger D, Kawahara T, Daida YG, Lensmeyer G, Hollis BW, Drezner MK. Low vitamin D status despite abundant sun exposure. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Jun;92(6):2130-5. doi: 10.1210/jc.2006-2250. Epub 2007 Apr 10. PMID: 17426097.
  6. https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/
  7. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM; Endocrine Society. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jul;96(7):1911-30. doi: 10.1210/jc.2011-0385. Epub 2011 Jun 6. Erratum in: J Clin Endocrinol Metab. 2011 Dec;96(12):3908. PMID: 21646368.
  8. McCullough PJ, Lehrer DS, Amend J. Daily oral dosing of vitamin D3 using 5000 TO 50,000 international units a day in long-term hospitalized patients: Insights from a seven year experience. J Steroid Biochem Mol Biol. 2019 May;189:228-239. doi: 10.1016/j.jsbmb.2018.12.010. Epub 2019 Jan 4. PMID: 30611908.
  9. Fu X, Wang XD, Mernitz H, Wallin R, Shea MK, Booth SL. 9-Cis retinoic acid reduces 1alpha,25-dihydroxycholecalciferol-induced renal calcification by altering vitamin K-dependent gamma-carboxylation of matrix gamma-carboxyglutamic acid protein in A/J male mice. J Nutr. 2008 Dec;138(12):2337-41. doi: 10.3945/jn.108.093724. PMID: 19022954.
  10. Kanellakis S, Moschonis G, Tenta R, Schaafsma A, van den Heuvel EG, Papaioannou N, Lyritis G, Manios Y. Changes in parameters of bone metabolism in postmenopausal women following a 12-month intervention period using dairy products enriched with calcium, vitamin D, and phylloquinone (vitamin K(1)) or menaquinone-7 (vitamin K (2)): the Postmenopausal Health Study II. Calcif Tissue Int. 2012 Apr;90(4):251-62. doi: 10.1007/s00223-012-9571-z. Epub 2012 Mar 4. PMID: 22392526.
  11. Kadri A, Sjahrir H, Juwita Sembiring R, Ichwan M. Combination of vitamin A and D supplementation for ischemic stroke: effects on interleukin-1ß and clinical outcome. Med Glas (Zenica). 2020 Aug 1;17(2):425-432. doi: 10.17392/1137-20. PMID: 32567290.
  12. Zerwekh JE. Blood biomarkers of vitamin D status. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):1087S-91S. doi: 10.1093/ajcn/87.4.1087S. PMID: 18400739.
  13. Mulligan GB, Licata A. Taking vitamin D with the largest meal improves absorption and results in higher serum levels of 25-hydroxyvitamin D. J Bone Miner Res. 2010 Apr;25(4):928-30. doi: 10.1002/jbmr.67. PMID: 20200983.
  14. Gao Q, Kou T, Zhuang B, Ren Y, Dong X, Wang Q. The Association between Vitamin D Deficiency and Sleep Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018;10(10):1395. Published 2018 Oct 1. doi:10.3390/nu10101395
  15. Skinner HG, Michaud DS, Giovannucci E, Willett WC, Colditz GA, Fuchs CS. Vitamin D intake and the risk for pancreatic cancer in two cohort studies. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Sep;15(9):1688-95. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-06-0206. PMID: 16985031.
  16. Weinstein SJ, Purdue MP, Smith-Warner SA, Mondul AM, Black A, Ahn J, Huang WY, Horst RL, Kopp W, Rager H, Ziegler RG, Albanes D. Serum 25-hydroxyvitamin D, vitamin D binding protein and risk of colorectal cancer in the Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial. Int J Cancer. 2015 Mar 15;136(6):E654-64. doi: 10.1002/ijc.29157. Epub 2014 Sep 2. PMID: 25156182; PMCID: PMC4289432.
  17. Garland CF, Gorham ED, Mohr SB, Grant WB, Giovannucci EL, Lipkin M, Newmark H, Holick MF, Garland FC. Vitamin D and prevention of breast cancer: pooled analysis. J Steroid Biochem Mol Biol. 2007 Mar;103(3-5):708-11. doi: 10.1016/j.jsbmb.2006.12.007. PMID: 17368188.
  18. Gorham ED, Garland CF, Garland FC, Grant WB, Mohr SB, Lipkin M, Newmark HL, Giovannucci E, Wei M, Holick MF. Optimal vitamin D status for colorectal cancer prevention: a quantitative meta analysis. Am J Prev Med. 2007 Mar;32(3):210-6. doi: 10.1016/j.amepre.2006.11.004. PMID: 17296473.
  19. Dobnig H, Pilz S, Scharnagl H, Renner W, Seelhorst U, Wellnitz B, Kinkeldei J, Boehm BO, Weihrauch G, Maerz W. Independent association of low serum 25-hydroxyvitamin d and 1,25-dihydroxyvitamin d levels with all-cause and cardiovascular mortality. Arch Intern Med. 2008 Jun 23;168(12):1340-9. doi: 10.1001/archinte.168.12.1340. PMID: 18574092.
  20. Giovannucci E, Liu Y, Hollis BW, Rimm EB. 25-hydroxyvitamin D and risk of myocardial infarction in men: a prospective study. Arch Intern Med. 2008 Jun 9;168(11):1174-80. doi: 10.1001/archinte.168.11.1174. PMID: 18541825; PMCID: PMC3719391.
  21. Brøndum-Jacobsen P, Benn M, Jensen GB, Nordestgaard BG. 25-hydroxyvitamin d levels and risk of ischemic heart disease, myocardial infarction, and early death: population-based study and meta-analyses of 18 and 17 studies. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2012 Nov;32(11):2794-802. doi: 10.1161/ATVBAHA.112.248039. Epub 2012 Aug 30. PMID: 22936341.
  22. Pittas AG, Sun Q, Manson JE, Dawson-Hughes B, Hu FB. Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of incident type 2 diabetes in women. Diabetes Care. 2010 Sep;33(9):2021-3. doi: 10.2337/dc10-0790. PMID: 20805275; PMCID: PMC2928356.
  23. Borissova AM, Tankova T, Kirilov G, Dakovska L, Kovacheva R. The effect of vitamin D3 on insulin secretion and peripheral insulin sensitivity in type 2 diabetic patients. Int J Clin Pract. 2003 May;57(4):258-61. PMID: 12800453.
  24. Sepehrmanesh Z, Kolahdooz F, Abedi F, Mazroii N, Assarian A, Asemi Z, Esmaillzadeh A. Vitamin D Supplementation Affects the Beck Depression Inventory, Insulin Resistance, and Biomarkers of Oxidative Stress in Patients with Major Depressive Disorder: A Randomized, Controlled Clinical Trial. J Nutr. 2016 Feb;146(2):243-8. doi: 10.3945/jn.115.218883. Epub 2015 Nov 25. PMID: 26609167.
  25. Christakos S, Dhawan P, Porta A, Mady LJ, Seth T. Vitamin D and intestinal calcium absorption. Mol Cell Endocrinol. 2011;347(1-2):25-29. doi:10.1016/j.mce.2011.05.038
  26. Kanellakis S, Moschonis G, Tenta R, Schaafsma A, van den Heuvel EG, Papaioannou N, Lyritis G, Manios Y. Changes in parameters of bone metabolism in postmenopausal women following a 12-month intervention period using dairy products enriched with calcium, vitamin D, and phylloquinone (vitamin K(1)) or menaquinone-7 (vitamin K (2)): the Postmenopausal Health Study II. Calcif Tissue Int. 2012 Apr;90(4):251-62. doi: 10.1007/s00223-012-9571-z. Epub 2012 2Mar 4. PMID: 22392526.
  27. Zipitis CS, Akobeng AK. Vitamin D supplementation in early childhood and risk of type 1 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Arch Dis Child. 2008 Jun;93(6):512-7. doi: 10.1136/adc.2007.128579. Epub 2008 Mar 13. PMID: 18339654.
  28. Gregoriou E, Mamais I, Tzanetakou I, Lavranos G, Chrysostomou S. The Effects of Vitamin D Supplementation in Newly Diagnosed Type 1 Diabetes Patients: Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Rev Diabet Stud. 2017;14(2-3):260-268. doi:10.1900/RDS.2017.14.260
  29. Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, Stuck AE, Staehelin HB, Orav EJ, Thoma A, Kiel DP, Henschkowski J. Prevention of nonvertebral fractures with oral vitamin D and dose dependency: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2009 Mar 23;169(6):551-61. doi: 10.1001/archinternmed.2008.600. PMID: 19307517.
  30. Martineau A R, Jolliffe D A, Hooper R L, Greenberg L, Aloia J F, Bergman P et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data BMJ 2017; 356 :i6583 doi:10.1136/bmj.i6583
  31. Entrenas Castillo M, Entrenas Costa LM, Vaquero Barrios JM, Alcalá Díaz JF, López Miranda J, Bouillon R, Quesada Gomez JM. "Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study". J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Oct;203:105751. doi: 10.1016/j.jsbmb.2020.105751. Epub 2020 Aug 29. PMID: 32871238; PMCID: PMC7456194.
  32. Mohammad Hassan Murad, Khalid B. Elamin, Nisrin O. Abu Elnour, Mohamed B. Elamin, Aziz A. Alkatib, Mitra M. Fatourechi, Jaime P. Almandoz, Rebecca J. Mullan, Melanie A. Lane, Hau Liu, Patricia J. Erwin, Donald D. Hensrud, Victor M. Montori, The Effect of Vitamin D on Falls: A Systematic Review and Meta-Analysis, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 96, Issue 10, 1 October 2011, Pages 2997–3006, https://doi.org/10.1210/jc.2011-1193
  33. Salehpour A, Hosseinpanah F, Shidfar F, Vafa M, Razaghi M, Dehghani S, Hoshiarrad A, Gohari M. A 12-week double-blind randomized clinical trial of vitamin D₃ supplementation on body fat mass in healthy overweight and obese women. Nutr J. 2012 Sep 22;11:78. doi: 10.1186/1475-2891-11-78. PMID: 22998754; PMCID: PMC3514135.
  34. Mason C, Xiao L, Imayama I, Duggan C, Wang CY, Korde L, McTiernan A. Vitamin D3 supplementation during weight loss: a double-blind randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5):1015-25. doi: 10.3945/ajcn.113.073734. Epub 2014 Mar 12. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2014 Oct;100(4):1213. PMID: 24622804; PMCID: PMC3985208.
  35. SPIESMAN IG. MASSIVE DOSES OF VITAMINS A AND D IN THE PREVENTION OF THE COMMON COLD. Arch Otolaryngol. 1941;34(4):787–791. doi:10.1001/archotol.1941.00660040843010
  36. Semba RD. Vitamin A as "anti-infective" therapy, 1920-1940. J Nutr. 1999 Apr;129(4):783-91. doi: 10.1093/jn/129.4.783. PMID: 10203551.
Vélemények
Átlagos értékelés:
1
( 5 )
2019.09.10 13:57
 - Bognár Béla
Maximálisan elégedett vagyok a termékkel, a „napoztatott” birkagyapjúzsírban D3-vitamin termelődik. Az ebből kivont D3-vitamin a legtermészetesebb, mert pont úgy képződik, mint amikor napozunk. Általános immunrendszer-erősítésre, cukorbetegség, szív- és érrendszer, rák, és főleg a kalcium beépüléséhez kiváló. Kiszerelése praktikus, a mennyiség könnyen adagolható szabadon. Felszívódása gyors és hatékony.
Prémium minőségű termék.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a K1-K2 vitaminnal együtt.
Összetevők

Tulajdonságok

- Allergénmentes
- Gluténmentes
- Tojásmentes
- Szójaallergén-mentes
- Tejtermék- és laktózmentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukormentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- RSPO minősített MCT

- OGYÉI notifikált termék
- TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat
- FSC minősített papír-alapanyag
- Karbonsemleges gyártásból származó csomagolás
- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás

Zöld: A termék rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Piros: A termék nem rendelkezik a leírt tulajdonsággal

Gyakori kérdések
Milyen ellenjavallatai vannak a termék fogyasztásának?

A termék mindenki számára biztonsággal fogyasztható.

Hogyan javasolt bevenni a cseppeket?

Célszerű egy kiskanálba csepegtetni és úgy bevenni, de ha tükör előtt a nyelve alá cseppenti az is jó megoldás, csak arra fontos ügyelnie, hogy lehetőleg ne érjen a pipetta a nyelvéhez, mert akkor baktériumok juthatnak az üvegbe és megromlik a termék.

Nem ajánljuk az olajos cseppek folyadékba keverését sem (A-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, K-komplex), mert feltapad a pohár falára, s így a nagy része kárba vész.

Túladagolhatom a D-vitamint, ha a napi 4000 NE dózisnál többet szedek?

Az emberek D-vitamin szükséglete eltérő és mindenkinek más-más mennyiségre van szüksége ahhoz, hogy a D-vitamin szintje az optimális tartományt elérje. A D-vitamin szükséglet függ a testtömegtől, évszaktól, életkortól, illetve számos egészségügyi problémától is.

A legtöbb egészséges ember számára elegendő a napi 4.000 NE dózis, azonban érdemes lehet D-vitamin-szint méréssel megbizonyosodnia róla, hogy az Ön esetében ez a mennyiség mekkora D-vitamin szint elérésére elegendő. Az eredménytől függően érdemes növelni vagy esetleg csökkenteni a napi mennyiségen. A témáról az alábbi írásunkban tud bővebben tájékozódni:
Vitaverzum – Szükséges-e félnünk a D-vitamin túladagolásától?

Hol tudok bővebben tájékozódni a D-vitamin hatásairól?

Ajánljuk szíves figyelmébe a Vitaverzumon olvasható írásainkat is:
D-vitamin.

Szükséges szednem mást is a D-vitamin mellé, hogy megfelelően hasznosuljon?

A D-vitamin önmagában is jól szívódik fel amennyiben étkezés mellé veszi be, azonban a szervezetben betöltött biológiai funkcióit, akkor tudja a legjobban betölteni, ha más vitaminokból és ásványi anyagokból sem áll fenn hiányállapot. A D-vitaminnal szorosan szinergiában működő mikro-tápanyagok, melyek fontos szerepet töltenek be a kalcium anyagcserében is, a következők: A-vitamin, K-vitaminok, bór, magnézium, szilícium, cink, kalcium, stb. A témáról bővebben alábbi írásainkban tud olvasni:
Vitaverzum – Csontok

Szükséges-e félnünk a D-vitamin túladagolásától?

A D-vitaminnak nagyon kalandos története van. Miután a 20. század első felében felfedezték, több betegség ellen is hatalmas dózisban kezdték el alkalmazni.
Tovább...

D-vitamin kiegészítése hatékony a migrén kezelésében

A migrén egy szörnyű fejfájás, ami sokak életét megnehezíti. Régóta kutatják a különböző terápiákat, amik potenciálisan csökkenthetik a migrénes rohamok súlyosságát és azok előfordulását. Kevesen gondolnák, hogy egyes mikrotápanyagok jelentősen befolyásolhatják a betegség kimenetelét.  
Tovább...

Miért nem érdemes az aktív D-vitamin-szintet mérni?

Felmerült, hogy fontos lenne mérni a kalcitriol szintet is a D-vitamin státusz meghatározásához, mert így teljesebb kép kapható, mint ha csak a kalcidiol(25-OH-D3) szintet mérnénk. Találkozni olyan téves javaslatokkal, hogy csak az a jó, ha a kalcitriol szintje is nő a D3-vitamin pótlás hatására.
Tovább...

A D-vitamin segíthet csökkenteni az emésztőrendszer gyulladásait

Egyre többen szenvednek különféle emésztőrendszeri gyulladásos betegségektől, így különösen fontos felfedezni azokat a tényezőket, amik szerepet játszhatnak ezek kialakulásában. A D-vitamin számtalan módon segít felvenni a harcot a fertőző mikroorganizmusokkal szemben; kontrollálja a gyulladásos folyamatokat, így megfelelő szintje az emésztőrendszer egészsége szempontjából is alapvető fontosságú. 
Tovább...

A D-vitamin hiánya jelentősen növeli a metabolikus szindróma nevű tünetegyüttes kockázatát

A metabolikus szindróma egy olyan tünetegyüttes, ami jelentősen fokozza több krónikus betegség kockázatát. Tünetei közé tartozik a nagy derékbőség, a magas vércukor- és trigliceridszint, valamint a magas vérnyomás és az alacsony HDL-koleszterinszint.
Tovább...

Röviden és érthetően a Kalciumról

.A kalcium egy esszenciális ásványi anyag, ami a csontok és a fogak egyik fő alkotóeleme. Egy felnőtt ember szervezetében több mint 1 kg kalcium található, aminek nagyrésze strukturális funkciókat szolgál; elsősorban a csontok keménységéhez szükséges, de nélküle nem tudnánk mozogni sem. Sok egyéb biológiai folyamat is kalciumot igényel, például az izmok és az erek összehúzódása, vagy az idegrendszer működése.
Tovább...