Main
My account
 
  • REGISTRATION
  • My account
CART
Shipping fee Ingyenes
No item in the cart.
GAL K-komplex + D3
GAL K-komplex + D3
GAL K-komplex + D3
GAL K-komplex + D3
GAL K-komplex + D3
GAL K-komplex + D3
GAL K-komplex + D3
GAL K-komplex + D3
GAL K-komplex + D3
GAL K-komplex + D3

GAL K-komplex + D3

Article No. :
GAHULU40
Normál ár:  3 390 Ft
-10%
HŰSÉGPROGRAM ÁR 
Hűségprogram ár:
-10%
3 051 Ft

A GAL K2+D3 mostantól K-komplex + D3. A termék csak nevében változott, összetételében nem.

Fönntartható gazdaságból származó MCT-olajban oldva, bioaktív MK-7-es, természetes „transz-” formában.

GAL K-komplex + D3, 500 mcg K-komplex + 4000 NE D3 x 60 adag 

D3-, K1- és K2-vitamin tartalmú  étrend-kiegészítő cseppek Bioaktív MK7-tel

Termékünk a megfelelő felszívódás és stabilitás biztosítása érdekében RSPO-minősítésű (fenntartható gazdaságból származó, „orangután-barát”) pálma- és kókuszolajból nyert MCT-olajban oldva tartalmazza hatóanyagait természetes formájukban, azaz D3-vitamint, K1-vitamint és a K2-vitamin bioaktív MK-7-es szója allergént sem tartalmazó változatát. (Egyes termékek a K2 MK-7-nek a nem természetes, kevésbé hatásos „cisz-” formáját is tartalmazzák, a GAL K-komplex + D3 csak a hatásos, természetes „transz-” formáját.)

Adagolás: Napi 12 csepp fogyasztását javasoljuk, kiskanálra cseppentve, vagy az ételhez keverve. Legjobb a nap első étkezésekor fogyasztani. Folyadékba ne keverje!

Amennyiben szívesen olvasna még a termék alapanyagainak tulajdonságairól és ezen tulajdonságok tudományos hátteréről, úgy lejjebb a "Tudományos háttér" menüpontban nyílik lehetősége erre.

Main category >Products
To Favourites
Recommend
Comparison
Print
Question about the product
Scientific background
Opinions
Összetevők
Product Properties
Gyakori kérdések
Scientific background

Cégünk nem tulajdonít termékeinek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására vonatkozó tulajdonságokat, és ilyen tulajdonságokra nem is utal, ugyanakkor az 1169/2011/EU rendelet 4. cikkéből fakadó kötelezettségeként az alábbi tájékoztatást adja a termék hatóanyagának egészségre gyakorolt hatásáról és annak tudományos hátteréről. Írásunkban törekszünk a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján az összefüggéseket és a tudományos eredményeket bemutatni az eziránt fogékony és érdeklődő Olvasók megfelelő tájékoztatására. Ez eladásösztönző célt nem szolgál, a termék megvásárlására nem buzdít. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták! Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.

Miért előnyös a D3-vitamin és K-vitamin együttes pótlása?

A D3-vitamin kétségkívül az egyik legfontosabb vitamin, amelyet az egészség megőrzése érdekében mindenkinek érdemes pótolnia. A leggyakoribb betegségek egyik fő oka a D-vitamin alacsony szintje, mégis rengetegen szenvednek a hiányában. Kedvező ára és egyszerű fogyasztása miatt azonban ez a probléma könnyedén orvosolható.

A K-vitamin egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy képes aktiválni olyan fehérjéket, amelyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges (a csontokba és a fogakba), ne pedig oda, ahol árt (ilyenek a lágyszövetek, a vesék és az erek).  

Mivel a D3-vitamin egyebek mellett a kalcium felszívódását is fokozza, így fontos, hogy a K-vitamin-bevitelünk is optimális legyen, hogy a kalcium biztosan a megfelelő helyekre kerüljön. A zsírban oldódó A-, D3- és K-vitaminok szinergikusan működnek, fokozzák egymás pozitív hatásait, és ha mindhárom vitamint a megfelelő mennyiségben és formában fogyasztjuk, nem fordulhat elő a túladagolásuk sem.

Kiknek ajánljuk a GAL K-komplex + D3 termékünket?

A GAL K-komplex + D3-at azoknak ajánljuk, akik a D3-vitamin mellett a K-vitamin szükségletüket is biztosítani szeretnék egyetlen termék által.

Az optimális D3-vitamin- és K-vitamin-ellátottság számtalan előnnyel jár:

  • Segíti az immunrendszer megfelelő működését: Optimális D3-vitamin-szint esetén szervezetünk jobban védekezik az influenza és egyéb légúti fertőzések ellen, illetve gyorsítja azok lefolyását.
  • Javítja a fogak állapotát: A K-vitaminok, az A-vitamin és a D3-vitamin együttes hatása segíthet gátolni a fogkövesség és a fogszuvasodás kialakulását, de a dentinrétegen lévő kisebb lyukakat akár meg is szüntetheti. Kora gyermekkortól szedve biztosítja a szabályos és egészséges fogak fejlődését.
  • Erősíti a csontokat: A K- és D3-vitaminok egyaránt fontosak az erős, egészséges, rugalmas csontszerkezet fejlődéséhez és segítenek a csontritkulás megelőzésében is.
  • Enyhíti a cukorbetegséget: I-es- és II-es típusú cukorbetegség esetén is hatásos, mind azok megelőzésében, mind azok enyhítésében.
  • Védi a szív- és érrendszert: A D3-vitamin képes csökkenteni a sztrók, a metabolikus szindróma, és a szívinfarktus kockázatát, valamint általános védelmet biztosít a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. A K1-vitamin megakadályozza (és megfigyelések szerint vissza is fordíthatja) a szív- és érrendszeri meszesedést, ahogyan az egyéb lágyszöveti és szervi meszesedéseket
  • Segíthet megelőzni az autoimmun betegségek kialakulását: A D3-vitamin támogatja az immunrendszer működését, így hatásossá válhat a különféle autoimmun folyamatok
  • Az idegrendszerre gyakorolt hatásai: A D3-vitamin segíthet az autizmus, a skizofrénia, az epilepszia, valamint a Parkinson-kór enyhítésében és megelőzésében.
  • Csökkenti a depresszió tüneteit: A D3-vitamin enyhíti és megelőzheti a depressziót, ami nem meglepő, hiszen a napozásnak is ismert ez a hatása, ami részben a D3-vitamin-szintet növelő hatásának köszönhető.
  • Fokozza a termékenységet: A D3-vitamin egyaránt növeli a férfiak és a nők termékenységét, míg férfiaknál növeli a tesztoszteronszintet is. Endometriózis, PCOSZ, preeklampszia esetén szintén hatásos, valamint csökkenti a terhesség alatt kialakuló inzulinrezisztenciát és a koraszülés esélyét.
  • Növeli a K3-vitamin-szintet: A nagy dózisú K1-vitamin jelentősen növeli a szervezetben a K3-vitamin képződését. A K3-vitamin a jelenlegi vizsgálatok alapján ígéretes a daganatos megbetegedések kezelésében, míg a pótlása csökkenti egyes daganatos betegségek előfordulását.

K-vitamin-hiány esetén a kalcium veszélyessé válhat

K-vitamin hiányában a magas kalciumbevitel kifejezetten káros lehet. Ha a D3- és K-vitamin-bevitelünk megfelelő, akkor az egészséges mértékűnek tartott kalciumfogyasztásnak a töredéke is elegendő mennyiséget biztosít számunkra, ugyanis sokkal jobban képes hasznosítani szervezetünk. A mai vadászó-gyűjtögető népek kalciumfogyasztása veszélyesen alacsonynak tűnik, mégis nekik vannak a legerősebb csontjaik még időskorukban is, ami a megfelelő K- és D3-vitamin-ellátottságuknak köszönhető.

Megfelelő D3-, A- és K1-vitamin-bevitel mellett sem a kalciumban gazdag táplálkozás, sem a túlzott mennyiségű D3-vitamin nem árthat, ellenben a pozitív hatásaik nagymértékben fokozódnak. Bizonyított, hogy a K-vitamint lehetetlen túladagolni, a feleslegesen bevitt mennyiség egyszerűen csak nem hasznosul, azonban a K2-vitamin túlzott bevitele (főleg ipari termelésből származó húskészítményekből) felboríthatja a szövetek K1/K2-vitamin-arányát.

A titkos Aktivátor-X felfedezése

A XX. század első felében élt egy híres fogorvos, Dr. Weston Price, aki másfél évtizedig volt az Amerikai Fogorvosok Szövetsége kutatási osztályának elnöke. Vallásos ember volt, és nem fért a fejébe, hogyan teremthette Isten a fogakat ilyen tökéletlenre, hogy már gyermekkorban kilyukadjanak, és felnőtt korunkra foghíjasak legyünk.

Körbeutazta hát a világot, tanulmányozva sok népcsoportot, akiknek nagyon egészséges fogazatuk volt. Észrevette, hogy sok helyen még a legidősebbek is teljesen egészséges fogakkal rendelkeztek, holott még csak meg sem mosták. Az is feltűnt számára, hogy azoknak a fogazata kiemelkedően ép, akik sok olyan vajat fogyasztanak, amely lucernát vagy más magas K1-vitamin-tartalmú füvet legelő állatok tejéből készül.

Végül arra jött rá, hogy az általa megfigyelt, jó fogazatú, vadászó-gyűjtögető népek táplálkozásában és a magas K-vitamin-tartalmú füvet legelő tehenek tejéből készült vajban van egy olyan anyag, ami a jó fogazatukért felelős. Ekkoriban még nem tudta pontosan beazonosítani, így „Aktivátor-X”–nek nevezte el, és elkezdte vizsgálni a különböző vajak Aktivátor-X-tartalmát. Végül készített egy ebben az anyagban gazdag vajkivonatot, amit aztán elkezdett használni a praxisában, illetve iker- és testvérpároknak adagolta születésüktől kezdve, ahol az egyikük kapott belőle, a másikuk nem.

Azoknak, akik kapták, kerekebb, szimmetrikusabb arcuk fejlődött és szép, rendezett fogsoruk lett. A másik csoportnak gyakran hosszúkásabb, kevésbé szimmetrikus arcszerkezetük fejlődött és gyakran fogszabályozásra szorultak. A praxisában meg azt vette észre, hogy ezzel a vajkivonattal képes volt a gyerekek esetében 6 hónapnyi kezeléssel, fúrás nélkül kezelni a szuvas fogakat. Ezekben az esetekben új dentinréteg alakult ki, és a szuvasodás megszűnt. Eredményeit és az ikerpárok összehasonlító fotóit a Nutrition and Physical Degeneration című könyvében jelentette meg.

Azóta beazonosították ezt a rejtélyes Aktivátor-X-et, amiről kiderült, hogy nem más, mint a K1-, K2-, A- és D3-vitamin együtt. Ebből volt olyan sok az általa készített vajkivonatban.

Miért fontos a K1-vitamin jelenléte a GAL K-komplex + D3-ban?

A szervezetünk, a szöveteink és a sejtjeink számára egyedül a K1 és a K2 MK-4 formák hasznosak, azonban bármely K-vitamin, amit elfogyasztunk jelentős részben K3-vitaminná majd K2 MK-4-gyé alakul. Ezer évvel ezelőtt még nem létezett olyan élelmiszer – de pár évtizeddel ezelőtt is csak elvétve – ami K2-vitamint tartalmazott volna, ellenben K1-vitamin forrásaink mindig is jelentős számban adódtak. Őseink és a mai természeti népek is nagy mennyiségű K1-vitamin-fogyasztással rendelkeznek (főleg algákból, zöldségekből és magvakból), míg közvetlenül K2-vitaminhoz gyakorlatilag nem jutnak; mégis a K2-vitamin-ellátottságuk tökéletes, hiszen a K1-vitamin remekül alakul át K3-má, majd K2 MK-4-gyé. Különösen igaz ez akkor, ha a D3-vitamin-ellátottság megfelelő, az A-vitaminnal, a magnéziummal, és a B6-vitaminnal egyetemben.

A K1-vitamin tehát át tud alakulni K2-vé, fordítva azonban ez nem történik meg. Emiatt, ha egyoldalúan csak K2-vitaminhoz jutunk nagyobb mennyiségben, az idővel kiszorítja a K1-et, ami felborítja a szöveteinkben a természetes és ideális K-vitamin arányt. Ennek megtartása pedig kiemelten fontos, mivel a különböző szerveinknek magukra jellemző K-vitamin arányuk van (pl. a szív a K1-et, míg az agy a K2-t preferálja).

Számos vizsgálattal igazolták, hogy a K1-vitamin azonos mértékben vagy jobban növelte minden szövet K2-vitamin-szintjét, mint a K2-vitamin maga, és csak a K1 volt képes mindezt úgy elérni, hogy megtartotta az ideális szöveti arányt. A K1-vitamin az eddigi vizsgálatokban hatásosabbnak bizonyult, mint a K2.

Miért tartalmaz akkor a termék K2-vitamint is?

Ennek egyetlen oka, hogy a K2-vitamin MK-7-es formájának bioakkumulálódása, vagyis a vitamin szervezetben való felhalmozódása háromszor hatékonyabb a K1-vitaminhoz képest, tehát kevesebb is elég belőle. 

Ez azért is fontos, mert az EU-ban meghatározott maximális napi mennyiség 1000 mcg K-vitamin, viszont magasabb K-vitamin szöveti szintet érhetünk el azzal, ha az 1000 mcg egy részét K1-ről MK-7-re cseréljük. A K2-vitamin jobb felhalmozódása miatt ezzel a lépéssel maximalizálható a K-vitamin-bevitel hatékonysága.

A K2 cisz/transz-problematika áthidalása

A K2-vitaminoknak azontúl, hogy MK-4, MK-7 vagy éppen egyéb változatairól beszélünk, két formája létezik: cisz és transz. A természetben csak a transz formájú található meg és ez is a hatásos. A K2 cisz-formája se nem természetes, se nem hatásos, sőt, feltételezhető, hogy még fokozhatja is a K2-vitamin hiányát.

Sajnos a K2-alapanyagok többsége nem megfelelő cisz/transz-arányú és minél rosszabb ez az arány, annál olcsóbb az alapanyag. Emiatt egyre több hatástalan (vagy akár ártalmas) K2-vitamint tartalmazó termék jelenik meg, egyre olcsóbban. Csak az olyan K2 MK-7 megfelelő, ami maximum 5% cisz-izomért tartalmaz (min. 95% transz mellett).

Mi a termékünkben egy olyan alapanyagot használunk, aminek a világon a legjobb a cisz/transz-aránya (1% alatti cisz, 99% feletti transz). Ez szójától és egyéb allergénektől mentes, és egyben az egyetlen olyan K2 MK-7, amelyet teljesen vegyszermentesen, pusztán erjesztéssel állítanak elő.

Források:
  1. Wang H, Chen W, Li D, Yin X, Zhang X, Olsen N, Zheng SG. Vitamin D and Chronic Diseases. Aging Dis. 2017 May 2;8(3):346-353. doi: 10.14336/AD.2016.1021. PMID: 28580189; PMCID: PMC5440113.
  2. Palacios C, Gonzalez L. Is vitamin D deficiency a major global public health problem?. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;144 Pt A:138-145. doi:10.1016/j.jsbmb.2013.11.003
  3. Lamberg-Allardt C. Vitamin D in foods and as supplements. Prog Biophys Mol Biol. 2006 Sep;92(1):33-8. doi: 10.1016/j.pbiomolbio.2006.02.017. Epub 2006 Feb 28. PMID: 16618499.
  4. Matthias Wacker & Michael F. Holick (2013) Sunlight and Vitamin D, Dermato-Endocrinology, 5:1, 51-108, DOI: 10.4161/derm.24494
  5. Binkley N, Novotny R, Krueger D, Kawahara T, Daida YG, Lensmeyer G, Hollis BW, Drezner MK. Low vitamin D status despite abundant sun exposure. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Jun;92(6):2130-5. doi: 10.1210/jc.2006-2250. Epub 2007 Apr 10. PMID: 17426097.
  6. https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/
  7. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM; Endocrine Society. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jul;96(7):1911-30. doi: 10.1210/jc.2011-0385. Epub 2011 Jun 6. Erratum in: J Clin Endocrinol Metab. 2011 Dec;96(12):3908. PMID: 21646368.
  8. McCullough PJ, Lehrer DS, Amend J. Daily oral dosing of vitamin D3 using 5000 TO 50,000 international units a day in long-term hospitalized patients: Insights from a seven year experience. J Steroid Biochem Mol Biol. 2019 May;189:228-239. doi: 10.1016/j.jsbmb.2018.12.010. Epub 2019 Jan 4. PMID: 30611908.
  9. Fu X, Wang XD, Mernitz H, Wallin R, Shea MK, Booth SL. 9-Cis retinoic acid reduces 1alpha,25-dihydroxycholecalciferol-induced renal calcification by altering vitamin K-dependent gamma-carboxylation of matrix gamma-carboxyglutamic acid protein in A/J male mice. J Nutr. 2008 Dec;138(12):2337-41. doi: 10.3945/jn.108.093724. PMID: 19022954.
  10. Kanellakis S, Moschonis G, Tenta R, Schaafsma A, van den Heuvel EG, Papaioannou N, Lyritis G, Manios Y. Changes in parameters of bone metabolism in postmenopausal women following a 12-month intervention period using dairy products enriched with calcium, vitamin D, and phylloquinone (vitamin K(1)) or menaquinone-7 (vitamin K (2)): the Postmenopausal Health Study II. Calcif Tissue Int. 2012 Apr;90(4):251-62. doi: 10.1007/s00223-012-9571-z. Epub 2012 Mar 4. PMID: 22392526.
  11. Kadri A, Sjahrir H, Juwita Sembiring R, Ichwan M. Combination of vitamin A and D supplementation for ischemic stroke: effects on interleukin-1ß and clinical outcome. Med Glas (Zenica). 2020 Aug 1;17(2):425-432. doi: 10.17392/1137-20. PMID: 32567290.
  12. Zerwekh JE. Blood biomarkers of vitamin D status. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):1087S-91S. doi: 10.1093/ajcn/87.4.1087S. PMID: 18400739.
  13. Mulligan GB, Licata A. Taking vitamin D with the largest meal improves absorption and results in higher serum levels of 25-hydroxyvitamin D. J Bone Miner Res. 2010 Apr;25(4):928-30. doi: 10.1002/jbmr.67. PMID: 20200983.
  14. Gao Q, Kou T, Zhuang B, Ren Y, Dong X, Wang Q. The Association between Vitamin D Deficiency and Sleep Disorders: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018;10(10):1395. Published 2018 Oct 1. doi:10.3390/nu10101395
  15. Skinner HG, Michaud DS, Giovannucci E, Willett WC, Colditz GA, Fuchs CS. Vitamin D intake and the risk for pancreatic cancer in two cohort studies. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Sep;15(9):1688-95. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-06-0206. PMID: 16985031.
  16. Weinstein SJ, Purdue MP, Smith-Warner SA, Mondul AM, Black A, Ahn J, Huang WY, Horst RL, Kopp W, Rager H, Ziegler RG, Albanes D. Serum 25-hydroxyvitamin D, vitamin D binding protein and risk of colorectal cancer in the Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial. Int J Cancer. 2015 Mar 15;136(6):E654-64. doi: 10.1002/ijc.29157. Epub 2014 Sep 2. PMID: 25156182; PMCID: PMC4289432.
  17. Garland CF, Gorham ED, Mohr SB, Grant WB, Giovannucci EL, Lipkin M, Newmark H, Holick MF, Garland FC. Vitamin D and prevention of breast cancer: pooled analysis. J Steroid Biochem Mol Biol. 2007 Mar;103(3-5):708-11. doi: 10.1016/j.jsbmb.2006.12.007. PMID: 17368188.
  18. Gorham ED, Garland CF, Garland FC, Grant WB, Mohr SB, Lipkin M, Newmark HL, Giovannucci E, Wei M, Holick MF. Optimal vitamin D status for colorectal cancer prevention: a quantitative meta analysis. Am J Prev Med. 2007 Mar;32(3):210-6. doi: 10.1016/j.amepre.2006.11.004. PMID: 17296473.
  19. Dobnig H, Pilz S, Scharnagl H, Renner W, Seelhorst U, Wellnitz B, Kinkeldei J, Boehm BO, Weihrauch G, Maerz W. Independent association of low serum 25-hydroxyvitamin d and 1,25-dihydroxyvitamin d levels with all-cause and cardiovascular mortality. Arch Intern Med. 2008 Jun 23;168(12):1340-9. doi: 10.1001/archinte.168.12.1340. PMID: 18574092.
  20. Giovannucci E, Liu Y, Hollis BW, Rimm EB. 25-hydroxyvitamin D and risk of myocardial infarction in men: a prospective study. Arch Intern Med. 2008 Jun 9;168(11):1174-80. doi: 10.1001/archinte.168.11.1174. PMID: 18541825; PMCID: PMC3719391.
  21. Brøndum-Jacobsen P, Benn M, Jensen GB, Nordestgaard BG. 25-hydroxyvitamin d levels and risk of ischemic heart disease, myocardial infarction, and early death: population-based study and meta-analyses of 18 and 17 studies. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2012 Nov;32(11):2794-802. doi: 10.1161/ATVBAHA.112.248039. Epub 2012 Aug 30. PMID: 22936341.
  22. Pittas AG, Sun Q, Manson JE, Dawson-Hughes B, Hu FB. Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of incident type 2 diabetes in women. Diabetes Care. 2010 Sep;33(9):2021-3. doi: 10.2337/dc10-0790. PMID: 20805275; PMCID: PMC2928356.
  23. Borissova AM, Tankova T, Kirilov G, Dakovska L, Kovacheva R. The effect of vitamin D3 on insulin secretion and peripheral insulin sensitivity in type 2 diabetic patients. Int J Clin Pract. 2003 May;57(4):258-61. PMID: 12800453.
  24. Sepehrmanesh Z, Kolahdooz F, Abedi F, Mazroii N, Assarian A, Asemi Z, Esmaillzadeh A. Vitamin D Supplementation Affects the Beck Depression Inventory, Insulin Resistance, and Biomarkers of Oxidative Stress in Patients with Major Depressive Disorder: A Randomized, Controlled Clinical Trial. J Nutr. 2016 Feb;146(2):243-8. doi: 10.3945/jn.115.218883. Epub 2015 Nov 25. PMID: 26609167.
  25. Christakos S, Dhawan P, Porta A, Mady LJ, Seth T. Vitamin D and intestinal calcium absorption. Mol Cell Endocrinol. 2011;347(1-2):25-29. doi:10.1016/j.mce.2011.05.038
  26. Kanellakis S, Moschonis G, Tenta R, Schaafsma A, van den Heuvel EG, Papaioannou N, Lyritis G, Manios Y. Changes in parameters of bone metabolism in postmenopausal women following a 12-month intervention period using dairy products enriched with calcium, vitamin D, and phylloquinone (vitamin K(1)) or menaquinone-7 (vitamin K (2)): the Postmenopausal Health Study II. Calcif Tissue Int. 2012 Apr;90(4):251-62. doi: 10.1007/s00223-012-9571-z. Epub 2012 2Mar 4. PMID: 22392526.
  27. Zipitis CS, Akobeng AK. Vitamin D supplementation in early childhood and risk of type 1 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Arch Dis Child. 2008 Jun;93(6):512-7. doi: 10.1136/adc.2007.128579. Epub 2008 Mar 13. PMID: 18339654.
  28. Gregoriou E, Mamais I, Tzanetakou I, Lavranos G, Chrysostomou S. The Effects of Vitamin D Supplementation in Newly Diagnosed Type 1 Diabetes Patients: Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Rev Diabet Stud. 2017;14(2-3):260-268. doi:10.1900/RDS.2017.14.260
  29. Bischoff-Ferrari HA, Willett WC, Wong JB, Stuck AE, Staehelin HB, Orav EJ, Thoma A, Kiel DP, Henschkowski J. Prevention of nonvertebral fractures with oral vitamin D and dose dependency: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2009 Mar 23;169(6):551-61. doi: 10.1001/archinternmed.2008.600. PMID: 19307517.
  30. Martineau A R, Jolliffe D A, Hooper R L, Greenberg L, Aloia J F, Bergman P et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data BMJ 2017; 356 :i6583 doi:10.1136/bmj.i6583
  31. Entrenas Castillo M, Entrenas Costa LM, Vaquero Barrios JM, Alcalá Díaz JF, López Miranda J, Bouillon R, Quesada Gomez JM. "Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study". J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Oct;203:105751. doi: 10.1016/j.jsbmb.2020.105751. Epub 2020 Aug 29. PMID: 32871238; PMCID: PMC7456194.
  32. Mohammad Hassan Murad, Khalid B. Elamin, Nisrin O. Abu Elnour, Mohamed B. Elamin, Aziz A. Alkatib, Mitra M. Fatourechi, Jaime P. Almandoz, Rebecca J. Mullan, Melanie A. Lane, Hau Liu, Patricia J. Erwin, Donald D. Hensrud, Victor M. Montori, The Effect of Vitamin D on Falls: A Systematic Review and Meta-Analysis, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 96, Issue 10, 1 October 2011, Pages 2997–3006, https://doi.org/10.1210/jc.2011-1193
  33. Salehpour A, Hosseinpanah F, Shidfar F, Vafa M, Razaghi M, Dehghani S, Hoshiarrad A, Gohari M. A 12-week double-blind randomized clinical trial of vitamin D₃ supplementation on body fat mass in healthy overweight and obese women. Nutr J. 2012 Sep 22;11:78. doi: 10.1186/1475-2891-11-78. PMID: 22998754; PMCID: PMC3514135.
  34. Mason C, Xiao L, Imayama I, Duggan C, Wang CY, Korde L, McTiernan A. Vitamin D3 supplementation during weight loss: a double-blind randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5):1015-25. doi: 10.3945/ajcn.113.073734. Epub 2014 Mar 12. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2014 Oct;100(4):1213. PMID: 24622804; PMCID: PMC3985208.
  35. SPIESMAN IG. MASSIVE DOSES OF VITAMINS A AND D IN THE PREVENTION OF THE COMMON COLD. Arch Otolaryngol. 1941;34(4):787–791. doi:10.1001/archotol.1941.00660040843010
  36. Semba RD. Vitamin A as "anti-infective" therapy, 1920-1940. J Nutr. 1999 Apr;129(4):783-91. doi: 10.1093/jn/129.4.783. PMID: 10203551.
  37. D'Alessandro, Arthur J. “Vitamin K and its role in blood coagulation.” The American Journal of Surgery, 1942
  38. Binkley NC, Jrueger DC, Kawahara TN, et al. A high phylloquinone intake is required to achieve maximal osteocalcin gamma-caboxylation. Am J Clin Nutr. 2002.
  39. Binkley N, Harke J, Krueger D, et al. Vitamin K treatment reduces undercarboxylated osteocalcin but does not alter bone turnover, density,or geometry in healthy postmenopausal North American women. J Bone Miner Res. 2009
  40. Knapen MH, Braam LA, Drummen NE, Bekers O, Hoeks AP, Vermeer C. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial.Thromb Haemost. 2015.
  41. Brandenburg VM, Reinartz S, Kaesler N, et al. Slower progress of aortic valve calcification with vitamin K supplementation: results from a prospective interventional proof-of-concept study. Circulation. 2017.
  42. Schurgers LJ, Spronk HM, Soute BA, et al. Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats. Blood. 2007.
  43. Cheung AM, Tile L, Lee Y, Tomlinson G, Hawker G, Scher J, Hu H, Vieth R, Thompson L, Jamal S, Josse R. Vitamin K supplementation in postmenopausal women with osteopenia (ECKO trial): a randomized controlled trial. PLoS Med. 2008
  44. Knapen MH, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E. Threeyear low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporos Int. 2013
  45. Iwamoto J, Sato Y. Menatetrenone for the treatment of osteoporosis. Expert Opin Pharmacother. 2013
  46. Kanellakis S, Moschonis G, Tenta R, et al. Changes in parameters of bone metabolism in postmenopausal women following a 12-month intervention period using dairy products enriched with calcium, vitamin D, and phylloquinone (vitamin K(1)) or menaquinone-7 (vitamin K (2)): the Postmenopausal Health Study II. Calcif Tissue Int. 2012
  47. Carr BI, Wang Z, Wang M, et al. Differential effects of vitamin K1 on AFP and DCP levels in patients with unresectable HCC and in HCC cell lines. Dig Dis Sci. 2010.
  48. Booth SL. Vitamin K: food composition and dietary intakes. Food Nutr Res. 2012.
  49. Schurgers LJ, Vermeer C. (2000) Determination of phylloquinone and menaquinones in food. Effect of food matrix on circulating vitamin K concentrations. Haemostasis. 30(6):298-307
  50. Rodbotten, R., Gundersen, T., Vermeer, C., & Kirkhus, B. (2014). Vitamin K2 in different bovine muscles and breeds. Meat Science, 97(1), 49–53. doi:10.1016/j.meatsci.2014.01.005
  51. Schurgers LJ, Teunissen KJ, Hamulyák K, Knapen MH, Vik H, Vermeer C. Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood. 2007 Apr 15;109(8):3279-83. doi: 10.1182/blood-2006-08-040709. Epub 2006 Dec 7. PMID: 17158229
  52. Iwamoto et al.: High-dose vitamin K supplementation reduces fracture incidence in postmenopausal women: a review of the literature. Nutrition Research 29 2009.
  53. Ronn SH, Harslof T, Pedersen SB, Langdahl BL. Vitamin K2 (menaquinone-7) prevents age-related deterioration of trabecular bone microarchitecture at the tibia in postmenopausal women. Eur J Endocrinol. 2016
  54. Zwakenberg SR, de Jong PA, Bartstra JW, et al. The effect of menaquinone-7 supplementation on vascular calcification in patients with diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019;110(4):883–890.
  55. Braam LA, Hoeks AP, Brouns F, Hamulyák K, Gerichhausen MJ, Vermeer C. Beneficial effects of vitamins D and K on the elastic properties of the vessel wall in postmenopausal women: a follow-up study. Thromb Haemost. 2004
  56. Mizuta T, Ozaki I, Eguchi Y, Yasutake T, Kawazoe S, Fujimoto K, Yamamoto K. The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study. Cancer. 2006
  57. Ikari Y, Torii S, Shioi A, Okano T. Impact of menaquinone-4 supplementation on coronary artery calcification and arterial stiffness: an open label single arm study. Nutr J. 2016
Opinions
Be the first to review this product!
Összetevők

Product Properties

- Allergen-free
- Glutenfree
- Egg-free
- Soy allergen-free
- Dairy and lactose-free
- Free of sulfur dioxide
- Sugar-free
- GMO-free
- Vegetarian
- Vegan
- RSPO / Orangutan friendly

- FSC paper material (CO31340)
- Packaging from carbon-neutral production
- 100% recyclable packaging

Green: The product has the described property
Red: The product does not have the described property

Gyakori kérdések
Milyen ellenjavallatai vannak a termék fogyasztásának?

Kumarin típusú (Pl. Syncumar, Warfarin) K-vitamin antagonista véralvadásgátló szedése esetén csak orvosa jóváhagyásával fogyassza!

Hogyan javasolt bevenni a cseppeket?

Célszerű egy kiskanálba csepegtetni és úgy bevenni, de ha tükör előtt a nyelve alá cseppenti az is jó megoldás, csak arra fontos ügyelnie, hogy lehetőleg ne érjen a pipetta a nyelvéhez, mert akkor baktériumok juthatnak az üvegbe és megromlik a termék.

Nem ajánljuk az olajos cseppek folyadékba keverését sem (A-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, K-komplex), mert feltapad a pohár falára, s így a nagy része kárba vész.

Okozhat-e túlzott véralvadást a K-vitaminok szedése?

A K-vitaminok a véralvadási faktorok aktiválásához szükségesek és a tévhitekkel ellentétben nem tudják sűríteni a vért, mert a véralvadási faktorok csak 100%-ban aktiválhatóak és azon túl nem. A K-vitamin véd a vérzékenység és a túlzott véralvadás, vérrögképződés ellen is.

Csak abban az esetben ellenjavallt a szedésük, ha Kumarin típusú (Pl. Syncumar, Warfarin) K-vitamin antagonista vérhígító gyógyszert szed, de ezeknél a készítményeknél már jóval modernebbek is léteznek, így kezelőorvosával egyeztetve javasolt mást gyógyszert választania.

A témában az alábbi írásunkat ajánljuk szíves figyelmébe:
Vitaverzum – A K-vitaminok valódi arca