Menü
Fiókom
 
 • Regisztráció
 • Fiókom
KOSÁR
Szállítási díj Ingyenes
Nincsnenek tételek a kosárban.
GAL Taurin por
GAL Taurin por
GAL Taurin por
GAL Taurin por
GAL Taurin por
GAL Taurin por
GAL Taurin por
GAL Taurin por
GAL Taurin por
GAL Taurin por

GAL Taurin por

Cikkszám :
GAHUPT19
Normál ár:  2 490 Ft
-10%
HŰSÉGPROGRAM ÁR 
Hűségprogram ár:
-10%
2 241 Ft

GAL Taurin, 3 g x 40 adag (1 g x 120 adag)

Egy friss kutatás szerint a japánok a hosszú életüket és öregkorban is meglévő fiatalos aktivitásukat nagyrészt a táplálkozásukból adódó magasabb taurin-fogyasztásnak köszönhetik. Ezen kívül is jó pár előnyös hatására mutatnak rá kutatások. Ízetlen por, amely bármilyen italba keverhető.

Különleges táplálkozási célú élelmiszer különösen sportolók és nehéz fizikai munkát végzők részére. Segédanyagok nélkül.

A taurin leggazdagabb természetes forrásai a kagylók, rákfélék és egyéb tengeri herkentyűk, valamint a szív. Számos tanulmány mutat rá, hogy a magasabb taurinbevitel, azaz a szervezet magasabb taurinszintje többek közt javítja az életminőséget, és fokozza a sportteljesítményt. Mi több, egy 2009-es tanulmány megállapítása szerint a japánok nagyrészt a magasabb taurinbevitelüknek köszönhetik kimagasló élethosszukat és fiatalos aktivitásukat öreg korban is (Yamori és mtsi., 2009).

Adagolás: Napi 1 teáskanálnyit (3 g) fogyasszunk, folyadékban feloldva. Legjobb étkezéskor. Lehet több részletben is (pl. fél-fél teáskanállal reggel és este).

Amennyiben szívesen olvasna még a termék alapanyagainak tulajdonságairól és ezen tulajdonságok tudományos hátteréről, úgy lejjebb a "Tudományos háttér" menüpontban nyílik lehetősége erre.

Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.

Termékek >Termékek
Kedvencekhez
Ajánlom
Összehasonlítás
Nyomtat
Kérdés a termékről
Tudományos háttér
Vélemények
Összetevők
Tulajdonságok
Gyakori kérdések
Tudományos háttér

Cégünk nem tulajdonít termékeinek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására vonatkozó tulajdonságokat, és ilyen tulajdonságokra nem is utal, ugyanakkor az 1169/2011/EU rendelet 4. cikkéből fakadó kötelezettségeként az alábbi tájékoztatást adja a termék hatóanyagának egészségre gyakorolt hatásáról és annak tudományos hátteréről. Írásunkban törekszünk a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján az összefüggéseket és a tudományos eredményeket bemutatni az eziránt fogékony és érdeklődő Olvasók megfelelő tájékoztatására. Ez eladásösztönző célt nem szolgál, a termék megvásárlására nem buzdít. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták! Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.

A taurin pótlásának előnyei

Bár sokan a taurint károsnak gondolják, valójában egy rendkívül egészséges anyag, amiből a modern étrend általában nem tartalmaz elegendő mennyiséget.

Jelentőségét az is igazolja, hogy a megfelelő taurin-ellátottságot, illetve magát a taurin pótlását már számos kutatás találta előnyösnek több különböző probléma esetén.

Élethosszt befolyásoló tényezők

Egy 2009-es tanulmány szerint a japánok hosszú életének titka a taurin. Egy 2006-os tanulmányban, amelyben különböző ázsiai országokat vizsgáltak, azt állapították meg, hogy a magas taurinszint egyet jelentett a koszorúér megbetegedések alacsony kockázatával.

Ezt megerősítette egy 2012-es tanulmány is, ahol azt is észrevették, hogy a magasabb taurinszinttel rendelkező embereknek alacsonyabb a vérnyomása és a testtömegindexe, valamint a vérük lipidprofilja is jobb. Diabétesz, rák, vese-, szív- és májelégtelenség esetén mind megfigyelhető a szervezet alacsony taurinszintje.

Esszenciális tápanyag

Egy 2012-ben orvosi szaklapban publikált áttekintés a taurint – a korábbi vélekedésekkel ellentétben – a szervezet egyik legfontosabb, esszenciális elemének tartja, aminek az optimális szintje csak magas taurintartalmú élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők fogyasztásával tartható fent.

Már egy korábbi, 2002-es áttekintésben is kiderült, hogy a taurinhiány gyakoribb probléma, mint gondolnánk, mert nehezen mérhető és nem tárolódik. Különösen fontosnak tarják a csecsemők taurinpótlását, így a jobb bébitápszerek már tartalmazzák is.

Láthatjuk, hogy a szervezet taurin-ellátottsága erősen összefügg a civilizációs betegségek előfordulásával, ezért a magasabb taurintartalmú táplálkozás sokak számára előnyös volna.

A taurin pótlásával kapcsolatos humán klinikai vizsgálatok

Fogínybetegségek

Egy 2014-es vizsgálatban 10 előrehaladott állapotú fogágybetegséggel rendelkező személy 15 napon keresztül napi 500 mg taurint kapott. A betegség státusza már ilyen rövid idő alatt is javult, pedig 500 mg nagyon alacsony dózisnak számít.

Cukorbetegség

Egy 2010-es vizsgálatban I-es típusú cukorbetegek napi 1,5 g taurint kaptak, ami már 14 nap elteltével jelentősen javította az érrendszerük állapotát.

Fogyás

Egy 2004-es vizsgálatban naponta 3 g taurint kaptak elhízott betegek, 7 héten keresztül. Részben a kiegészítésnek köszönhetően jelentősen csökkent a testsúlyuk és javultak a vérzsírértékeik is.

Dohányzás

Egy 2003-as vizsgálatban olyan dohányosok kaptak napi 1,5 g taurint, akiknek az évek során már beszűkültek az ereik. A pótlás következtében már 5 nap után annyit javult az állapotuk, hogy ereik átmérője a nemdohányzókéval megegyező méretűvé vált.

Sportteljesítmény

A taurin növeli a sportteljesítményt, miközben véd a sérülésektől, a sport általi oxidatív hatásoktól és az izomláztól is.

Fülzúgás

Újabban állatkísérletekben is sok biztató eredményt találnak a taurin fülzúgást enyhítő képességéről, amivel kapcsolatban már humán vizsgálatokban is születtek jó eredmények.

Epe

Az epe előállításához nagy mennyiségű taurin szükséges, így akinek problémája van a zsíros ételek emésztésével, érdemes lehet pótolnia azt.

A taurin nem stimuláns

A taurint legtöbben a régen engedélyezett, magas dózisú koffeint tartalmazó energiaitalokból ismerik, így az lehet a benyomásuk, hogy ez valamilyen káros, stimuláló hatású anyag. Azonban régebben pont azért tették az energiaitalokba, hogy enyhítse a túlzott koffeintartalom miatt fellépő kellemetlen tüneteket.

Őseink taurinbevitele jóval magasabb volt

A taurin egy aminosavhoz hasonló organikus sav, amely az emberi szervezet tömegének kb. 0,1%-át teszi ki. Az ember, sok állattal ellentétben, elveszítette a taurin szintetizáló képességét, így megfelelő szintjének fenntartásához külső (élelmi) forrására szorulunk.

Taurint kizárólag állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. A tejtermékek alig, a húsok egy keveset (30-160 mg/100 g), míg az olyan tengeri herkentyűk, mint a rákok, kagylók és lábasfejűek ennek körülbelül a tízszeresét tartalmazzák (300-900 mg /100 g). Ezek a magas taurintartalmú élőlények pont azok, amelyek őseink számára a leginkább hozzáférhetőek voltak, hiszen partközelben voltak és még csak kifogni sem kellett őket, csak összegyűjteni.

A biológusok által egyre elfogadottabb ún. „Aquatic ape” elmélet szerint korábban ezek voltak a legfőbb táplálékaink, és ezek magas omega-3 DHA tartalma miatt fejlődhetett ekkorára az agyunk. Talán a taurintartalmuk is hasonlóan fontos tényező lehetett? Bárhogyan is, úgy néz ki, hogy szervezetünk magas taurintartalmú étrendre van „tervezve”.

A mai nyugati táplálkozásra nem jellemző a tengeri herkentyűk napi szintű fogyasztása, így ezekben a társadalmakban a taurinfogyasztás is alacsony (30-400 mg /nap). Míg nyugaton jellemzőek a civilizációs betegségek, addig a magas taurinfogyasztású népcsoportok körében ezek jóval ritkábban fordulnak elő. Mivel a taurin kiegészítése jelentősen csökkenti számos betegség kockázatát, enyhíti a már kialakult betegségek tüneteit, és mindezeket modern kutatások is igazolják, érdemes volna mindenkinek taurint pótolnia, aki nem fogyaszt belőle elegendő mennyiséget.

Források:
 1. Cordain et al. The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic. European Journal of Clinical Nutrition (2002) 56, Suppl 1, S42–S52
 2. Subramanian Divakaran: ’Taurine: An amino acid rich in fish meal’ VIII. Simposium Internacional Nutrición Acuícola 15-17 Novembre, Universidad Autónoma de Nuevo León
 3. Zhao et al., Taurine content in Chinese food and daily intake of Chinese men. Adv Exp Med Biol. 1998;442:501-5.
 4. Aiushin et al.: Taurine and carnosine in tissues of Pacific mollusks. Vopr Pitan. 1997;(6):6-8.
 5. Subramanian Divakaran: ’Taurine: An amino acid rich in fish meal’ VIII. Simposium Internacional Nutrición Acuícola 15-17 Novembre, Universidad Autónoma de Nuevo León
 6. Rana SK and Sanders TA. Taurine concentrations in the diet, plasma, urine and breast milk of vegans compared with omnivores. Br J Nutr.1986 Jul;56(1), 17-27.
 7. Laidlaw SA, Grosvenor M, Kopple JD (1990). The taurine content of common foodstuffs. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1990 Mar-Apr;14(2):183-8
 8. Yamori Y, Liu L, Mori M, et al. Taurine as the nutritional factor for the longevity of the Japanese revealed by a world-wide epidemiological survey. Adv Exp Med Biol. 2009;643:13-25.
 9. Yamori Y. Food factors for atherosclerosis prevention: Asian perspective derived from analyses of worldwide dietary biomarkers. Exp Clin Cardiol.2006 Summer;11(2):94-8.
 10. Murakami S. Taurine and atherosclerosis. Amino Acids.2012 Dec 8.
 11. Franconi F, Bennardini F, Mattana A, et al. Plasma and platelet taurine are reduced in subjects with insln-dependent diabetes mellitus: effects of taurine supplementation. Am J Clin Nutr.1995 May;61(5):1115-9.
 12. Birdsall TC. Therapeutic applications of taurine. Altern Med Rev. 1998 Apr;3(2):128-36.
 13. Stapleton PP, O’Flaherty L, Redmond HP, Bouchier-Hayes DJ. Host defense—a role for the amino acid taurine? J Parenter Enteral Nutr. 1998 Jan-Feb;22(1):42-8.
 14. Lourenço R, Camilo ME. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002 Nov-Dec;17(6):262-70.
 15. Ripps H, Shen W. Review: Taurine: A “very essential” amino acid. Mol Vis. 2012;18:2673-86. Epub Nov 12, 2012
 16. Lourenço R, Camilo ME. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002 Nov-Dec;17(6):262-70
 17. Sree et al.: Evaluation of the efficacy of taurine as an antioxidant in the management of patients with chronic periodontitis. Dent Res J (Isfahan). 2014 Mar;11(2):228-33.
 18. Moloney MA, Casey RG, O’Donnell DH, Fitzgerald P, Thompson C, Bouchier-Hayes DJ. Two weeks taurine supplementation reverses endothelial dysfunction in young male type 1 diabetics. Diab Vasc Dis Res. 2010 Oct;7(4):300-10.
 19. Fenessy et al., Taurine and vitamin C modify monocyte and endothelial dysfunction in young smokers. Circulation. 2003 Jan 28;107(3):410-5.
 20. Zhang M, Izumi I, Kagamimori S, et al. Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men. Amino Acids.2004 Mar;26(2):203-7.
 21. Balshaw TG, Bampouras TM, Barry TJ, Sparks SA. The effect of acute taurine ingestion on 3-km running performance in trained middle-distance runners. Amino Acids.2013 Feb;44(2):555-61.40. Goodman CA, H
 22. Dawson R, Jr., Biasetti M, Messina S, Dominy J. The cytoprotective role of taurine in exercise-induced muscle injury. Amino Acids.2002 Jun;22(4):309-24.
 23. Hu YH, Lin CL, Huang YW, Liu PE, Hwang DF. Dietary amino acid taurine ameliorates liver injury in chronic hepatitis patients. Amino Acids.2008 Aug;35(2):469-73.
 24. Liu HY, Gao WY, Wen W, Zhang YM. Taurine modulates calcium influx through L-type voltage-gated calcium channels in isolated cochlear outer hair cells in guinea pigs. Neurosci Lett. 2006 May 15;399(1-2):23-6.
 25. Liu HY, Chi FL, Gao WY. Taurine attenuates aminoglycoside ototoxicity by inhibiting inducible nitric oxide synthase expression in the cochlea. Neuroreport.2008 Jan 8;19(1):117-20.
 26. Brozoski TJ, Caspary DM, Bauer CA, Richardson BD. The effect of supplemental dietary taurine on tinnitus and auditory discrimination in an animal model. Hear Res. 2010 Dec 1;270(1-2):71-80.
 27. Liu HY, Chi FL, Gao WY. Taurine modulates calcium influx under normal and ototoxic conditions in isolated cochlear spiral ganglion neurons. Pharmacol Rep. 2008 Jul-Aug;60(4):508-13.
 28. Davies E, Donaldson I. Tinnitus, membrane stabilizers and taurine. Practitioner.1988 Oct 22;232(1456 ( Pt 2)):1139.
Vélemények
Átlagos értékelés:
1
( 5 )
2022.04.28 14:31
 - Csaba Harangozo
Szia!
Taurint,glicint és glutamint fogyasztok,keverhetem egy italba őket?Így egyszerűbb lenne.:)
Összetevők

Tulajdonságok

- Allergénmentes
- Gluténmentes
- Tojásmentes
- Szójaallergén-mentes
- Tejtermék- és laktózmentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukormentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán
- FSC minősített papír-alapanyag (CO31340)
- Karbonsemleges gyártásból származó csomagolás

- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás

Zöld: A termék rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Piros: A termék nem rendelkezik a leírt tulajdonsággal

Gyakori kérdések
Milyen ellenjavallatai vannak a termék fogyasztásának?

A termék mindenki számára biztonsággal fogyasztható.

Keverhetem forró italba is?

Nem javasolnánk tűzforró italba tenni, inkább csak fogyasztásra kés, meleg folyadékba, mert a magas hőmérséklet károsíthatja a hatóanyagot.