Menü
Fiókom
 
  • Regisztráció
  • Fiókom
KOSÁR
Szállítási díj Ingyenes
Nincsnenek tételek a kosárban.
TITOK Multivitamin és Halkollagén Peptidek + MSM

TITOK Multivitamin és Halkollagén Peptidek + MSM

Cikkszám :
TITOK03
Normál ár:  21 890 Ft
-10%
HŰSÉGPROGRAM ÁR 
Hűségprogram ár:
-10%
19 701 Ft

Kedves Vásárlóink!

Elsősorban ezúton is elnézésüket kérjük azért, hogy a TITOK Multivitamin, illetve a TITOK Multivitamin és Halkollagén peptidek + MSM termékeink napokig elérhetetlenek voltak. E termékek egyik alapanyagának, a PrimaVie® Shilajit-nak a forgalmazási joga 2022 tavaszán az indiai és nepáli hátterű gyártótól egy másik amerikai céghez került, akik tavaly őszre egész Európa számára bizonytalanná tették a szállítást. Nem várhattunk tovább; a TITOK termékekbe az eredetileg használt alapanyagéhoz legközelebb álló profilú helyettesítő összetevő került. E csekély módosítás az élettani hatást nem gyengíti, inkább csak szomorú, de végülis életszerű a tény, hogy az alapanyagellátásban ilyesmi előfordulhat.

A megértésüket köszönjük és továbbra is egészséget és minden jót kívánunk!

Pataki Ági & a GAL munkatársai

TITOK MULTIVITAMIN ÉS HALKOLLAGÉN PEPTIDEK + MSM (30 adag)

A két termékünk alkotta, teljesértékű megoldás, amellyel erősítheti a szervezetét, óvhatja az egészségét, támogathatja a szépségét.

A termék, amelyet a kezében tart, minden részletében azt a bizalmat törekszik megszolgálni, amit mindannyian kifejezünk, amikor táplálékot választunk a magunk vagy a szeretteink számára.

A TITOK Multivitamin fejlesztésének hátterét a legújabb, de időtálló kutatások eredményeinek állhatatos, értő felhasználása biztosítja. Összetételének harmóniáját csakis azáltal teremthettük meg, hogy a természetességből és életszerűségből nem engedtünk; a tápanyagdús élelmiszerekben rejlő, ideális vitamin-, ásványianyag- és nyomelemformákat, mennyiségeket és arányokat megtartottuk. A szépséget támogatja a termék valamennyi alkotóeleme, de külön a bőr és az ízületek tápanyagait, hialuronsavat és MSM-et, s ezek mellett a körmök egészségét is óvó, nagyobb mennyiségű szilíciumot is tartalmaz. Nem hagytuk ki a különlegesen csengő shilajitot sem, az indiai, tibeti és számos ősi gyógyászat évezredek óta nagy becsben tartott méregtelenítő-, erősítő-, fiatalítószerét. S amint az élet szinte minden területén, ahogy egy határozott, magabiztos nő választásaiban, fontos volt itt is, hogy mi az, aminek a termékben nincs semmi keresnivalója.

A TITOK Halkollagén peptidek + MSM halkollagén-alapanyagául a francia Naticol® halkollagénje szolgál. A gyors és maradéktalan hasznosulást az általunk választott, leginkább előemésztett változat biztosítja, amelynek átlagos peptidmérete 2000 Dalton alatti. A szervezeti kollagén 95%-a, beleértve a csontokat is, az I-es típusú kollagének csoportjába tartozik. Közülük azonban csak a halkollagén Neu5Gc-mentes, ezért azon szigorú autoimmun diétát követők számára is fogyasztható, akiknek kerülniük kell az emlősállatoktól származó élelmiszereket. A halkollagén jótékonyan hat a csontok rugalmasságára, sűrűségére. Humán kutatások mutatják további előnyeit a bőr hidratáltságával, rugalmasságával összefüggésben, csakúgy, mint hatását a ráncosodás, illetve az időskori izomsorvadás ellen, valamint az ízületi folyadékállomány csökkenésének visszaszorításában. A TITOK Multivitamin napi 250 mg-ját ebben az italporban további 750 mg MSM-mel egészítettük ki.

A TITOK Multivitamint és Halkollagén peptideket + MSM-et együtt fogyasztva az egymáséit kiegészítő, erősítő hatást tapasztalhat, velük együtt tehet az örömadó szépségért és az éltető egészségért.

Felhasználási javaslat: A TITOK Multivitamin vízben oldódó összetevőit a zsírban oldódóaktól különválasztottuk, a napi adagot tartalmazó egy-egy kis tasakban 5 porkapszula mellett 1 olajkapszulát talál. A kapszulák étkezés közben, pár korty folyadékkal bevehetők, lehetőleg a reggelinél vagy ebédnél, s ne a vacsoránál. Bevehető valamennyi kapszula egyszerre, de a magas vitamin- és ásványianyag-tartalom miatt előnyös a két egyforma, kisebb, narancssárga kapszulát egy-egy étkezésnél, tehát egymástól különválasztva bevenni, például csak az egyiket a reggelinél, s a másikat az ebédnél. Az emésztőrendszeri diszkomfort-érzést így az arra érzékenyek is elkerülhetik.

A TITOK Halkollagén peptidek + MSM napi ajánlott adagja 5,75 gramm (2 púpos teáskanálnyi), tehát a tasakban lévő teljes, havi mennyiség harmincadrésze. Az adagolása nem szigorú, így egyáltalán nem baj, ha egyik nap kicsit többet, másik nap kicsit kevesebbet vesz be. Tetszőleges napszakban, bármilyen folyadékba belekeverhető, de elkeverés nélkül és elegyedés előtt, akár egy presszókávés csészébe engedett kevéske víz tetejéről is lehörpinthető, pár korty ivásával utána. Persze egy finom, reggeli turmixba keverve hangulatosabb, remek indítója a napnak.

Javasoljuk, hogy a tasakot zárt állapotában olykor finoman rázza fel, ezzel is biztosítva a két összetevő alkotta por tökéletes homogenitását.

A termék Pataki Ági és a GAL közös munkájából született.

Amennyiben szívesen olvasna még a termék alapanyagainak tulajdonságairól és ezen tulajdonságok tudományos hátteréről, úgy lejjebb a "Tudományos háttér" menüpontban nyílik lehetősége erre.

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az
egészséges életmódot. Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tárolandó!

Termékek >Termékek
Kedvencekhez
Ajánlom
Összehasonlítás
Nyomtat
Kérdés a termékről
Tudományos háttér
Vélemények
Összetevők
Tulajdonságok
Gyakori kérdések
Tudományos háttér

Cégünk nem tulajdonít termékeinek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására vonatkozó tulajdonságokat, és ilyen tulajdonságokra nem is utal, ugyanakkor az 1169/2011/EU rendelet 4. cikkéből fakadó kötelezettségeként az alábbi tájékoztatást adja a termék hatóanyagának egészségre gyakorolt hatásáról és annak tudományos hátteréről. Írásunkban törekszünk a legfrissebb, független és mértékadó kutatások alapján az összefüggéseket és a tudományos eredményeket bemutatni az eziránt fogékony és érdeklődő Olvasók megfelelő tájékoztatására. Ez eladásösztönző célt nem szolgál, a termék megvásárlására nem buzdít. Ha Vásárlóink visszatérő rendeléseikkel megtisztelnek bennünket, az csakis azért történjék, mert a GAL termékek jótékony hatásait maguk tapasztalták! Ebben hiszünk, ezért dolgozunk.

A TITOK TERMÉKCSALÁD RÖVID BEMUTATÁSA 
(TITOK MULTIVITAMIN és TITOK HALKOLLAGÉN PEPTIDEK + MSM) 

A „TITOK” gyakorlatilag a GAL Multivitamin egy úgymond szépségre kihegyezett változata. Ez azt jelenti, hogy mindent tartalmaz, amit a GAL Multivitamin, de ezen felül olyan egyéb összetevőkkel dúsítottuk, amelyek segítenek az egészséges és fiatalos bőr, haj és köröm megőrzésében. Ezen hatóanyagok többsége ráadásul az ízületek és a csontozat egészségét is támogatja, amelyek szintén igen jól jönnek, ha fiatalosan szeretnénk idősödni. Fontos megjegyezni, hogy a GAL Multivitamin már önmagában is tartalmaz számos olyan összetevőt, amelyek a szépségre jótékony hatással vannak, ezért már sok olyan visszajelzést kaptunk, hogy szépségvitaminként is megállja a helyét. A TITOK változata azonban direkt módon, kifejezetten erre az aspektusra koncentrál.

Hogyan jött létre és mik ezek a szépséget előtérbe helyező plusz összetevői?

Pataki Ági keresett meg bennünket, hogy szeretné, ha olyan készítményt fejlesztenénk a számára, amely nem csak az egészség, de a szépség megőrzésében is képes segíteni. Nem lepődött meg, mikor azt mondtuk, hogy a kettő eleve kéz a kézben jár. A termék alapjául a multivitaminunkat ajánlottuk számára, az egyik kollagénünkkel kiegészítve. Tudva, hogy Ági maximalista, figyelmébe ajánlottuk még két termékünket, a PrimaVie™ Shilajitot és a Magnézium-biszglicinátot. Ezen felül körül néztünk más gyártók termékeinél, amelyek közül a hialuronsav, az MSM és a magas szilícium tartalmú zsurló vagy bambuszrügy-kivonat szedését javasoltuk. Nyilván kismillió dolog létezik még, ami jótékony hatással bír, azonban fizikailag is lehetetlen volna mindent szedni, amellett, hogy azért az ár is egy szempont. Emellett itt is érvényes az a szabály, ami szerint egy cél érdekében tett befektetés hasznossága arányaiban egyre inkább csökken, ahogyan közelítünk a célunk eléréséhez.

Próbáljuk kicsit konkrétabban megfogalmazni, hogy mit is jelent ez a jelen esetben. Nehéz számszerűsíteni, és százalékban kifejezni a különböző összetevők hatásait, de mégis így tudjuk a legérthetőbben és legegyszerűbben szemléltetni. Amennyiben kizárólag azt étrend-kiegészítéssel elérhető hatást nézzük, és a cél az egészségünk, akkor a Multivitamin önmagában nagyjából a 80%-át biztosítja a teljes elérhető hatásnak. Ha a szépség megőrzésére irányuló hatását vizsgáljuk, akkor viszont körülbelül 60%-át. Kollagénnel együtt kiegészítve mondjuk 85%-ot érünk el az egészség, illetve 80%-ot a szépség szempontjából. Shilajittal és magnéziummal együtt ez a szám már inkább 90%, illetve 85%. MSM-et, hialuront és nagyobb mennyiségű bambuszrügy-kivonatot is hozzáadva viszont már 90% mind az egészséget, mind a szépséget tekintve. Ahhoz, hogy mindkét tényezőt nézve 100%-ot lehessen elérni, még több tucatnyi terméket kellene szednünk ezek mellett, amit már alighanem az emésztőrendszerünk sem bírna, és emellett megfizethetetlen is volna. Kijelenthető ezáltal, hogy a további 10% elérése már csak elméletben lehetséges.  Amennyiben ezt pénzben kellene kifejeznünk, akkor valahogy így nézne ki: 80%-os hatás elérése körülbelül havi 10 ezer Ft-ba kerül, míg a 90%-os hatás elérése körülbelül havi 20-30 ezer Ft-ba. Ezek után viszont a 95%-os hatásért már havi 500 ezer Ft-ot kellene fizetnünk, míg a 99-100%-hoz több millió Ft-ot. Ezek után igyekeztünk ésszerű határokon belül a lehető legjobbat létrehozni.

Mint kiderült, Ágiban tettrekészségben és filantrópiában sem volt hiány, mert bár számára nem volt különösebb nehézség összevadászni az általunk javasolt termékeket innen-onnan megrendelve, de ezt a „titkot” meg szerette volna osztani másokkal is, akik szeretnének „fiatalosan idősödni”. Azonban Kevesen vannak olyanok, akiknek nem megy el a kedvük attól, ha mindent külön-külön kell beszerezniük, miközben sokszor nem is a megfelelőt találják meg, ami miatt a kívánt hatás akár el is maradhat. Ekkor merült fel Ágiban a kérdés: mi lenne, ha ez az egész 1 termékben vagy 1 csomagban kapna helyet? Mi pedig örömmel tapasztaltuk, hogy Ági nem szeretett volna a jobb eladhatóság érdekében az általunk javasolt „csomagon” egyszerűsíteni, amely által olcsóbb és eladhatóbb, de hatástalanabb is lett volna. Így született meg hát a TITOK termék.

A termék alapját képező GAL Multivitaminról itt lehet részletesen olvasni: 
https://www.vitaminvilag.hu/GAL-Multivitamin-uj-recept

Röviden annyit érdemes tudni róla, hogy a vitaminokat, ásványokat és nyomelemeket olyan formában és arányban tartalmazza, amely rendezi azok hiányállapotait és arányeltolódásait, viszont ha ezek nem állnak fent, akkor sem okoz többletet vagy arányeltolódást. És persze mindenből az elérhető legjobban hasznosuló, legtermészetesebb formákat használjuk, valamint az elkészült terméket rendszeresen tökéletesítjük, ahogyan idővel még jobb megoldásokra jön rá a tudomány. Egyes olyan vitaminokat és ásványokat/nyomelemeket viszont szándékosan kihagytunk a termékből, melyekből gyakorlatilag a fejlett nyugati világban senkinek sincs hiánya, viszont könnyű őket túladagolni. Sajnos a legtöbb multivitaminnak ezek is összetevői.

 

Miben tér el a TITOK, pontosabban mi a plusz benne a GAL Multivitaminhoz képest?

Naticol™ Halkollagén-peptidek:

Ez egy nagy mértékben előemésztett kollagén fehérje, amely főként glicin aminosavat tartalmazó di- és tri-peptideket tartalmaz. Ezek 2000 dalton alatti méretűek, így ún. peptid-csatornákon keresztül is fel tudnak szívódni a bélrendszerből, azaz változatlan formában jutnak a véráramba, nem pedig egyszerű aminosavakként. Ezek a véráramba került változatlan formájú kollagén-peptidek pedig a különböző szöveteinkhez eljutva közvetlenül képesek ott fokozni a kollagén szintézist, biztosítva ehhez az építőköveket. A kollagén-peptidek tehát nem csak egyszerűen a kollagén szintézishez ideális arányú aminosavakat biztosítanak, hanem közvetlenül biztosítják a „kész modulokat”, miközben stimulálják a kollagén, sőt, még az elasztin szintézisét is.

A Naticol™ halkollagén volt az első, amivel kapcsolatban igazolták, hogy már napi 2,5g fogyasztása is elegendő a bőr állapotának javításához, (bár 5g jobb erre a célra) azonban mára már egyéb kollagén-peptidek esetében is igazolták ezt. Feltehetően nem arról van szó, hogy a halkollagén-peptidek jobbak lennének, mint a sertés- vagy marhakollagén-peptidek, hanem a természetes enzimekkel való hidrolízis (előemésztés) a kulcsa a fokozott hatásának, amely eljárás mára általánossá vált egyéb készítményeknél is. Tehát a ma kapható legtöbb kollagén-peptideket tartalmazó termékre már nagy valószínűséggel szintén igaz ez a jó hatásfok. Amiért mégis a halkollagént választottam, annak oka, hogy a termék bár fiatalok és férfiak számára egyaránt remek, a célközönsége mégis az 50 év feletti nők voltak. Körükben pedig gyakori a Hashimoto- vagy egyéb pajzsmirigy probléma, esetleg autoimmun betegség. Az emlősállatoktól származó élelmiszerek (amelyek közül a kollagén sem kivétel) sok ún. Neu5gc nevű vegyületet tartalmaznak, amelyek elkerülése fontos lehet ilyen állapotokban; egyes vizsgálatokban a Neu5gc ellen termelt ellenanyagok sokszoros mennyiségét figyelték meg a körükben. Azaz, ha a feltehetően azonos hatású, de némileg olcsóbb marha- vagy sertéskollagént alkalmaztuk volna, akkor azok számára, akik igyekeznek pajzsmirigy- vagy egyéb gondok miatt elkerülni a Neu5gc-t tartalmazó élelmiszereket, le kellett volna mondaniuk a TITOKról is.

A TITOK termék napi adagja 5g (5000mg) Naticol™ Halkollagén-peptidet tartalmaz.

A kollagén-peptidek hatását számos humán klinikai vizsgálat támasztja alá. A szájon át szedett kollagén-peptidek 2,5g és 10g közötti napi dózisban segítik késleltetni a ráncok megjelenését, illetve a meglévő ráncok mélységét. Fokozzák a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, feszességét. Segítik az ízületi folyadék termelődését, valamint gyorsítják a haj növekedését és gátolják/visszafordítják a hajhullás egyes típusait (a férfias típusú hajhulláson feltehetően nem segít, de a diffúz hajhulláson pl. segített egy vizsgálat során). Még az időskori izomvesztés csökkentésében is hatásosnak találták.

Bővebben a kollagén-peptidekről és a halkollagénről itt:
https://www.vitaminvilag.hu/GAL-Halkollagen-peptidek

MSM:

Az MSM egy természetben előforduló szerves kénvegyület, amely kis mennyiségben zöldségekben, gyümölcsökben és állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható. Klinikai vizsgálatokban többféle pozitív hatását is igazolták már, többek között segített enyhíteni a szezonális allergiát, gyulladáscsökkentő hatása révén pedig csökkentette az ízületi problémákat és az edzés utáni izomlázat. A Titokba azonban elsősorban nem ezek miatt került, hanem mert a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik: biztosítja azok szerkezeti elemeihez a kén „építőkövet”, főleg a keratin (és nem kreatin) szintéziséhez. [Butawan et al 2017]

Egy friss, 2020-ban megjelent vizsgálatban 20 résztvevőnek adtak 16 héten keresztül napi 3g MSM-et vagy placebot, és ez idő alatt az arcbőr textúrájában, rugalmasságában, hidratáltságában való változásokat figyelték. Az MSM javította az arcbőr állapotát, míg a placebo nem. Ezután 63 résztvevőnek adtak 1g vagy 3g MSM-et 16 héten át, majd ekkor hasonlították össze az eredményeket. Mindkét dózis hatásos volt: néhány mérőpontban a nagyobb mennyiség jobb eredményt hozott, de megállapították, hogy mindössze 1g szedése is kielégítően csökkentette az arc öregedésének jeleit. [Muizzuddin et al. 2020]

A TITOK termék napi adagjában 1g MSM van (250mg az egyik kapszulában, és további 750mg a kollagén italporban).

Hialuronsav:

A hialuronsavat a szervezetünk állítja elő, hogy nedvesen, azaz hidratáltan tartsa azon szöveteinket, melyekben a legtöbb van belőlük: ezek a kötőszöveteink, a porcaink és a bőrünk. Ezutóbbi tartalmazza a szervezetünk hialuronsav tartalmának felét. A kor előrehaladtával, a környezeti ártalmak (pl. az UV, a füst, stb.) hatására csökken a bőrünk és egyéb szöveteink hialuronsav tartalma. Szerencsére, mint később kiderült, szájon át szedve is hasznosul, azonban hasonlóan a kollagén fehérjékhez, az élelmiszereink közül csak a bőrös, porcos ételek tartalmazzák, így nem árt pótolni, ha ilyeneket nem fogyasztunk rendszeresen.

Több klinikai vizsgálatban is hatásosnak találták térdízületi kopás esetén napi 80-200mg közötti mennyiségben szedve. [Tashiro et al 2012; Kalman et al 2008; Oe Mariko et al 2016; Jensen et al 2015] Részben ezért is, de leginkább abból adódóan került a Titokba, mert a bőr hidratáltságának fokozása jobb megjelenésű, kevésbé ráncos bőrt eredményez és egyben szükséges is annak megfelelő működéséhez. Jó minőségű (RCT) klinikai vizsgálatokban igazolták, hogy a napi 120-240mg közötti dózisokban szedett hialuronsav fokozza a bőr hidratáltságát, javítja a bőr minőségét és csökkenti a ráncok megjelenésének mértékét már 6-12 hét elteltével is. [Kawada et al 2014; Oe, Mariko et al 2017]

A TITOK napi adagja 300mg hialuronsavat biztosít.

Szilícium (bambuszrügy-kivonat):

A szilícium hatásait ez idáig méltatlanul keveset vizsgálták, holott ismert, hogy fontos szerepet tölt be az ízületek, a csontok, a szív és persze a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzésében, az utóbbiaknak ráadásul fontos szerkezeti eleme. [Araújo et al 2016]

Egyelőre főleg állatokon végzett (preklinikai) vizsgálatok vannak a szilícium pótlásának pozitív hatásairól, ilyen például a kollagén szintézis fokozása. Humán klinikai vizsgálatot még keveset rendeztek ezzel kapcsolatban, de néhány már készült:

2005-ben és 2007-ben napi 10mg szilíciumot adtak ún. kolin-stabilizált ortoszilikasav formájában a résztvevő nőknek. [Barel et al 2016; Barel et al 2017] Előbbi esetben 20 héten keresztül 25 résztvevő kapott szilíciumot, míg 25-en pedig placebot, majd ezt követően a bőr, a haj és a köröm minőségének változásait figyelték. A placebot szedő nők körében a bőr érdessége/durvasága és rugalmatlansága (nyújtásnak valló ellenállása) fokozódott, tehát – ahogyan az várható volt - a bőrük minősége romlott. Azonban Egy 2005-ben végzett kutatás során a szilíciumpótlást végző résztvevők bőrének csökkent az érdessége és nőtt a rugalmassága, így a bőrük minősége javult. Hasonlóan a fenti eredményekhez, a szilíciumot szedő csoport körében csökkent a köröm és a haj törékenysége, míg a placebo csoport tagjainál nem.

A 2007-ben publikált vizsgálatot hasonló módon rendezték: Egy 2007-es vizsgálatban 24 nő kapott azonos mennyiségű szilíciumot (10mg) és 24 nő pedig placebot. Most azonban a vizsgálat 9 hónapon keresztül tartott és csak a haj állapotában bekövetkező változásokat vizsgálták, nevezetesen annak szakítószilárdságát és elasztikusságát, törékenységét és vastagságát. A placebo csoport haja könnyebben szakítható, kevésbé elasztikus és törékenyebbé vált, míg a szilíciumpótlást kapó nők hajának ezen paraméterei nem, vagy csak alig romlottak, azaz jelentősen lassította a haj minőségének természetes romlását. A haj vastagságát viszont jelentősen sikerült növelni a szilícium pótlása által.

A fenti vizsgálatokban egy ún. kolin-stabilizált ortoszilikasav formában pótolták a szilíciumot, összesen 10mg-ot. Ennek a formának az az előnye a bambuszrügyből vagy mezei zsurlóból származó szilícium-kivonatokhoz képest, hogy jól hasznosul gyenge gyomorsav esetén is. A vizsgálatokban használt 10mg szilícium tehát kb. 20-50mg közötti bambuszból vagy zsurlóból származó szilíciumnak felelhet meg. Mi két okból is inkább a bambuszrügy-kivonatot használtuk: A kolin-stabilizált ortoszilikasav nem hasznosul annyival jobban, mint amennyivel drágább, illetve, mivel egy folyadék, ezért nehéz stabilan tartani egy komplex készítményben. Ráadásul, ha nincs gond a gyomorsavunkkal, akkor csak marginálisan, vagy egyáltalán nem hasznosul jobban.

Bár a GAL Multivitamin eleve tartalmaz 20mg szilíciumot bambuszrügy-kivonatból, a TITOK további 30mg-ot, azaz összesen 50mg-ot tartalmaz.

PrimaVie™ Shilajit:

A shilajit gyakorlatilag egy speciális komposztanyag kivonata. Amikor évmilliókkal ezelőtt Eurázsiának ütközött India, és felgyűrődött a Himalája, az ottani ősdzsungel évmilliókon keresztül komposztálódott. Később észrevették a közelben élők, hogy azok a majmok, akik a Himalája lábánál lévő sziklákból napsütéskor kiszivárgó szurokszerű anyagot eszegették, ritka egészségesek és hosszú életűek voltak… így tartja legalábbis a legenda. Már évezredek óta használják a Himalája környéki gyógyászati hagyományok. A PrimaVie™ egy tradicionális eljárással előállított shilajit, amelynek érdekessége, hogy a világ legismertebb shilajit kutatója, Prof. Shibnath Goshal és csapata fejlesztette. Állandó hatóanyag-mennyiséggel és minőséggel rendelkezik, a shilajitra jellemző szennyezőanyagok nélkül.

Bővebben a PrimaVie™ Shilajitról:
https://www.vitaminvilag.hu/GAL-PrimaVie-Shilajit-60

Számos klinikai vizsgálatnak volt már tárgya kifejezetten a PrimeVie™ Shilajit. Két ilyen vizsgálat eredménye miatt került a TITOK termékbe: 

2016-ban a résztvevő alanyoktól szövetmintát vettek 8 hét 2x250mg PrimaVie™ Shilajit szedése előtt, majd azt követően. A szövetmintákban az ún- extracelluláris-mátrix termelődéséért felelős gének fölülszabályozását vették észre a shilajit pótlásának hatására.  Ez azt jelenti, hogy Az első alkalommal többek között a kollagén, az elasztin és fibrillin fehérjék termelődését is fokozta. A kollagént már ismerjük, utóbbi kettő pedig a bőrünk és egyéb szöveteink rugalmasságáért felel. [Das, Amitava et al 2016]

Egy újabb, 2019-es vizsgálatban pedig azt állapították meg, hogy napi 500mg PrimaVie™ Shilajit (8 héten át szedve) lecsökkentette a vérben keringő hidroxiprolin nevű aminosav szintjét, ami a kollagénszövetek csökkenő lebomlását jelenti, tehát nagyban segítette a kollagénszövetek megőrzését. [Keller, Joshua et al 2019]

Bár ezen vizsgálatokból egyenesen következik a shilajit bőrre, szépségre gyakorolt pozitív eredménye, ezek a kutatások nem direkt a bőrre gyakorolt hatásait vizsgálták. Ennek a fényében, figyelembe véve azt, hogy egy drága alapanyagról van szó, arra a következtetésre jutottunk, hogy „vakmerőség”, azaz megalapozatlan lenne a két ismertetett klinikai vizsgálatban használt mennyiséget használni a TITOK termékben. Más vizsgálatokban 125-250mg is hatásos volt hosszabb távon az azokban támasztott célok eléréséhez, így a TITOK 125mg PrimaVie™ Shilajitot tartalmaz, ami úgy gondolom, hogy hosszútávú használat esetén elegendő a mi céljaink eléréséhez is. Ha pedig valaki mégis az eredeti klinikai vizsgálatban tesztelt mennyiségben szeretné szedni, ezt könnyen megteheti, hiszen ilyen termékünk külön is kapható. Ebben az esetben további 3db kapszulát érdemes fogyasztani belőle.

C-komplex:

Végül ejtsünk szót az utolsó összetevőkről, amelyekben a TITOK különbözik a GAL Multivitamintól. A Titokban megtalálható a citrus-bioflavonoid-kivonat, ami leginkább heszperidint tartalmaz és a szőlőmag-kivonat, ami ún. proantocianidokat tartalmaz. Ezek mellett tettünk még bele feketebors-kivonatból 2mg piperint a felszívódás növeléséért, illetve C-vitaminból 500mg helyett 667mg-ot, így a GAL Multivitaminban lévő 500mg-os C-vitamin kapszula helyett a GAL C-komplex kapszula kapott benne helyet. Miért? Ennek okát remekül összefoglalja egy 2020-ban publikált áttekintő szakcikk, amely a szőlőmag-kivonat, a citrus-bioflavonidok és a C-vitamin bőröregedésre gyakorolt hatásait veszi sorra. végigvéve az in-vitro, in-vivo és humán vizsgálatokban tett megállapításokat. [West et al 2020]

Ennek következtetése az alábbi volt: „Az adatok egyértelműen demonstrálták, hogy a C-vitamin, a szőlőmag-kivonat és a citrus bioflavonoidok képesek a napozás okozta káros hatások csökkentésére az antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatásaik miatt.” („The data clearly demonstrate that vitamin C, grape seed extract and citrus bioflavonoids have the potential to reduce the damaging effects of excess sun exposure via antioxidant, anti-inflammatory and immunomodulating mechanisms.”)

Leegyszerűsítve, ezek az összetevők belülről védik a bőrünket a napozás bőröregítő hatásaival szemben, azaz egyfajta belső naptejként funkcionálhatnak.

A TITOK 100mg citrus-bioflavonoidot tartalmaz (ami 60% heszperidin tartalomra van standardizálva), 50mg szőlőmag- (és/vagy szőlőhéj-) kivonatot tartalmaz 667mg C-vitamin és 2mg feketeborsból nyert piperinnel együtt, azaz 1db GAL C-komplex kapszulát.

Forrásirodalom:

Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017;9(3):290. Published 2017 Mar 16. doi:10.3390/nu9030290

Muizzuddin et al.: Beauty from within: Oral administration of a sulfur-containing supplement methylsulfonylmethane improves signs of skin ageing. International Journal for Vitamin and Nutrition Research (2020), 0, pp. 1-10. doi.org/10.1024/0300-9831/a000643

Tashiro T, Seino S, Sato T, Matsuoka R, Masuda Y, Fukui N. Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period. ScientificWorldJournal. 2012;2012:167928. doi:10.1100/2012/167928

Kalman DS, Heimer M, Valdeon A, Schwartz H, Sheldon E. Effect of a natural extract of chicken combs with a high content of hyaluronic acid (Hyal-Joint) on pain relief and quality of life in subjects with knee osteoarthritis: a pilot randomized double-blind placebo-controlled trial. Nutr J. 2008;7:3. Published 2008 Jan 21. doi:10.1186/1475-2891-7-3

Oe, Mariko et al. “Oral hyaluronan relieves knee pain: a review.” Nutrition journal vol. 15 11. 27 Jan. 2016, doi:10.1186/s12937-016-0128-2

Jensen GS, Attridge VL, Lenninger MR, Benson KF. Oral intake of a liquid high-molecular-weight hyaluronan associated with relief of chronic pain and reduced use of pain medication: results of a randomized, placebo-controlled double-blind pilot study. J Med Food. 2015;18(1):95-101. doi:10.1089/jmf.2013.0174

Kawada, Chinatsu et al. “Ingested hyaluronan moisturizes dry skin.” Nutrition journal vol. 13 70. 11 Jul. 2014, doi:10.1186/1475-2891-13-70

Oe, Mariko et al. “Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period.” Clinical, cosmetic and investigational dermatology vol. 10 267-273. 18 Jul. 2017, doi:10.2147/CCID.S141845

Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016;91(3):331-335. doi:10.1590/abd1806-4841.20163986

Barel A, Calomme M, Timchenko A, et al. Effect of oral intake of choline-stabilized orthosilicic acid on skin, nails and hair in women with photodamaged skin [published correction appears in Arch Dermatol Res. 2006 Apr;297(10):481. Dosage error in article text] [published correction appears in Arch Dermatol Res. 2006 Feb;297(8):381. Paepe, K De [corrected to De Paepe, K]]. Arch Dermatol Res. 2005;297(4):147-153. doi:10.1007/s00403-005-0584-6

Wickett RR, Kossmann E, Barel A, et al. Effect of oral intake of choline-stabilized orthosilicic acid on hair tensile strength and morphology in women with fine hair. Arch Dermatol Res. 2007;299(10):499-505. doi:10.1007/s00403-007-0796-z

Das, Amitava et al. “The Human Skeletal Muscle Transcriptome in Response to Oral Shilajit Supplementation.” Journal of medicinal food vol. 19,7 (2016): 701-9. doi:10.1089/jmf.2016.0010

Keller, Joshua L et al. “The effects of Shilajit supplementation on fatigue-induced decreases in muscular strength and serum hydroxyproline levels.” Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 16,1 3. 6 Feb. 2019, doi:10.1186/s12970-019-0270-2

West, B. , Deng, S. and Palu, '. (2020) Vitamin C, Grape Seed Extract and Citrus Bioflavonoids Protect the Skin against Photoaging: A Review. Journal of Biosciences and Medicines, 8, 116-134. doi: 10.4236/jbm.2020.812012.

 

Vélemények
Összetevők

TITOK Multivitamin Lipofil-esszencia lágyzselatin kapszulák (30 db):
extra szűz olívaolaj, d-alfa-tokoferol és vegyes tokoferolok, MSPO-minősített vöröspálmagyümölcs-kivonat, retinil-palmitát, zsálya-kivonat, fillokinon, 2% menakinon-7-tartalmú olívaolaj, kolekalciferol; kapszulahéj (zselatin, nedvesítőszer: glicerin, víz, karamell, édesítőszer: szteviol-glikozidok sztívialevél-kivonatból, kristályvanillin).

TITOK Multivitamin Hidrofil-esszencia keményzselatin kapszulák (60 db):
d-kalcium-pantotenát, akáciarost ***, cink-biszglicinát, krómos élesztő (inaktív), tiamin-mononitrát, szelénes élesztő (inaktív), bio bambuszrügy-kivonat, bio barnamoszat, nátrium-borát, piridoxál-5-foszfát, riboflavin, piridoxin-hidroklorid, tiamin-hidroklorid, bio növényi kivonat (amla- és guavagyümölcs, szent bazsalikom- és curry-levél, és citromhéj kivonatainak mátrixa), réz-biszglicinát, bio mustármag-kivonat, feketebors-kivonat, réz-glükonát, biotin, metil-L-folát kalcium-sója, metilkobalamin, nátrium-molibdenát, kálium-jodid, kálium-jodát; kapszulahéj (zselatin).

TITOK C-komplex keményzselatin kapszulák (30 db):
L-aszkorbinsav (C-vitamin), citrus bioflavonoid-komplex, vörösszőlőmag-kivonat, feketebors-kivonat; kapszulahéj (zselatin).

TITOK Magnézium-biszglicinát keményzselatin kapszulák (30 db): magnézium-biszglicinát („fully reacted”); kapszulahéj (zselatin).

TITOK Szépség keményzselatin kapszulák (30 db):
nátrium-hialuronát, metil-szulfonil-metán (MSM), shilajit, bio bambuszrügy-kivonat; kapszulahéj (zselatin).

TITOK Italpor (173 g):
halkollagén, metil-szulfonil-metán (MSM).

*** A mennyisége tételenként változhat.

Tulajdonságok

- Allergénmentes
- Gluténmentes
- Tojásmentes
- Szójaallergén-mentes
- Tejtermék- és laktózmentes
- Kén-dioxid-mentes
- Cukormentes
- GMO-mentes
- Vegetáriánus
- Vegán

- OGYÉI notifikált termék
- TÜV / ISO 9001:2015 minősített gyártási folyamat
- FSC minősített papír-alapanyag
- Karbonsemleges gyártásból származó csomagolás

- 100%-ban újrahasznosítható csomagolás

Zöld: A termék rendelkezik a leírt tulajdonsággal
Piros: A termék nem rendelkezik a leírt tulajdonsággal

Gyakori kérdések
Milyen ellenjavallatai vannak a termék fogyasztásának?

Kumarin típusú (Pl. Syncumar, Warfarin) K-vitamin antagonista véralvadásgátló szedése esetén csak orvosa jóváhagyásával fogyassza!

A termék Shilajit tartalma miatt várandósság és szoptatás során fogyasztását nem javasoljuk!

A termék kristályvanillint tartalmaz! Az összetevővel szembeni érzékenység esetén fogyasztását nem javasoljuk!

Mi a különbség a TITOK és a GAL Multivitamin között?

A TITOK Multivitamin leginkább az alap GAL Multivitaminhoz (kékdobozos) hasonlítható és az alábbi összetevőkben nyújt többet: +50 mg mennyiségben tartalmaz szilíciumot,
+300 mg Hialuronsavat,
+250 mg MSM-et,
+125 mg Shilajit-kivonatot,
+Vörösszőlőmag-kivonatot,
+100 mg magnéziumot.

Azonban a TITOK Multivitamin a GAL Multivitamin Plusz verziójával szemben nem tartalmaz Omega-3 halolajat, Taurint, Inozitolt, illetve 150 mg magnéziummal és 90 mcg K2-vitaminnal kevesebb található benne.

A TITOK kollagént keverhetem forró italba is, süthetek vele?

A kollagén peptidek nem hőérzékenyek, így forró italba is keverhetőek (pl. kávéba), de sütéshez a magasabb hőmérséklet és időtartam miatt nem javasolnánk.

Miért nem tartalmaz kalciumot, vasat és B3-vitamint a Multivitamin?

A termék azért nem tartalmaz kalciumot, mert optimális D-vitamin-szint esetén és változatos táplálkozással viszonylag könnyen fedezhető a napi szükséglet. A kalciumon felül a D-vitamin, K-vitamin, Magnézium, Cink, Bór, Kollagén szintén fontos építőelemei a csontoknak, fogaknak és ízületeknek, így ezek pótlása is szükséges, hogy a táplálkozásunkban található kalcium megfelelő módon tudjon hasznosulni.

A kalciumot abban az esetben érdemes külön pótolnia, ha az étrendje nem fedezi a napi 600-800 mg szükségletet. Az alacsony kalciumbevitel mellett a többlet kalciumpótlásnak is lehetnek veszélyei.

Ajánljuk szíves figyelmébe a Vitaverzum felületén a kalciumról szóló írásainkat is:
Vitaverzum  A kalciumpótlás előnyei és a benne rejlő veszélyek
Vitaverzum – Kalcium cikkek

B3-vitaminban mindenki táplálkozása bővelkedik, és a többlet sokaknak előnytelen lenne.
Vitaverzum  Túl sok húst eszünk? - A B3-vitamin lehetséges veszélyei

A felesleges és túlzott vaspótlás szintén hasonló egészségügyi kockázatokat rejthet magában, melyeket az alábbi írásainkban fejtettünk ki bővebben: Vitaverzum – Vas

Van jódmentes Multivitaminotok is?

Nincsen jódmentes Multivitaminunk és nem is tervezünk megjelenni ilyennel, mert pajzsmirigy alulműködés és Hashimoto esetében is fontos jódot fogyasztani. A GAL Multivitamin és Babaváró vitaminok 225 mcg jódot tartalmaznak ami pajzsmirigy alulműködés és Hashimoto betegség esetében is biztonságosnak tekinthető mennyiség, illetve várandósság esetén a babának a 16. héttől már fokozatosan beindul a saját hormontermelése, amihez jódra van szüksége.

Az általános vélekedéssel ellentétben nemcsak a pajzsmirigy, hanem a következő szervek és egyéb rendszerek használják a jódot nagy mennyiségben (már ha kapnak ugye): 

- mellek,
- petefészkek,
- méh, méhnyak,
- bőr,
- prosztata, herék,
- immunrendszer,
- gyomor-bél traktus,
- nyálmirigyek,
- mellékvesék és egyéb belső és külső elválasztású mirigyek,
- idegrendszer, agy.

A fentiekből is látható, hogy a jód a termékenységben és a magzat fejlődésében is fontos szerepet játszik.

A jód fogantatás és várandósság során betöltött nélkülözhetetlen szerepéről jó szívvel javasoljuk az alábbi cikkek elolvasását:
www.jod.hu/abc
www.jod.hu/mellek
www.jod.hu/varandossag

Ajánljuk szíves figyelmébe az alábbi tudományos cikket a Hashimoto és a jód kapcsolatáról:
www.jod.hu/hashimoto

A Vitaverzum oldalán pedig számos jódról szóló írásunkat is megtalálja: Vitaverzum – Jód

A jóddal kapcsolatban további információkért és segítségért jó szívvel javasoljuk a Jódpótlás tudományos alapokon Facebook csoport felkeresését.

Szükséges még valamivel kiegészíteni a GAL Multivitamint vagy tartalmaz minden fontosat?

A TITOK Multivitamin tartalmaz minden nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet. A pontos összetételről az összetevők fülön tud részletesen tájékozódni. Táplálkozásától függően, opcionálisan Magnéziummal, Omega-3 halolajjal és Kolin-só cseppekkel érdemes kiegészíteni a GAL Multivitamint, mert a termék alapverziója ezeket nem tartalmazza. A legátfogóbb megoldásért pedig a GAL Multivitamin Plusz (GAL+) verzióját javasolnánk, mely Kolin-só cseppek kivételével ezeket mind tartalmazza.

Túl nagy a kapszula mérete számomra és nem tudom lenyelni. Van más mód is a bevételére?

A Multivitamin sárga és fehér porkapszulái két részből állnak, így könnyen szétszedhetőek és folyadékba vagy ételbe keverhető a tartalmuk. Forró italba ne keverje, mert károsíthatja a hőérzékeny vitaminokat!

Röviden és érthetően az A-vitaminról

Olykor rossz színben tüntetik fel, pedig egy olyan nélkülözhetetlen vitamin, ami fontos szerepet játszik a növekedésben és az immunrendszer megfelelő működésében. A többi zsírban oldódó vitaminnal együtt fogyasztva különösen jó hatású. Fontos odafigyelni a D3-vitaminnal való arányára, mert D-vitamin-hiány esetén a nagy dózisú A-vitamin akár negatív hatású is lehet.
Tovább...

Az egészséges bőrhöz A-vitaminra van szükség

Egyre többen ismerik fel, hogy az egészséges bőr szempontjából milyen fontos, hogy ne csak külsőleg óvjuk, hanem belsőleg is tápláljuk a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Különböző szintetikus A-vitamin-származékokat már régóta alkalmaznak bőrbetegségek kezelésére, azonban azt, hogy mit is csinál az A-vitamin valójában, eddig sok rejtély övezte. 
Tovább...

Az A-vitamin szerepe az izomnövekedésben

A megfelelő fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges az A-vitamin: nélküle csökken a nemi hormonok szintje, a gyerekek esetében pedig késik a nemi érés és lelassul a növekedés. Állati modellekben bizonyították, hogy hiánya esetén nem termelődik elegendő tesztoszteron, így az A-vitamin mindenki számára fontos, aki izmosodni szeretne.
Tovább...

Az A-vitamin az immunrendszer igazi támogatója

Az A-vitaminnak évszázados hagyománya létezik a fertőzésekkel szembeni küzdelemben. A 20. század első felében több klinikai vizsgálatot végeztek vele kapcsolatban, és a legtöbb esetben csökkentette a fertőzések számát és azok súlyosságát.
Tovább...

Kell-e tartanunk az A-vitamin túladagolásától?

Pár megfigyeléses vizsgálat és metaanalízis eredményei alapján, sokan felhívták a figyelmet az A-vitamin túladagolás veszélyeire, azonban nézzük meg mennyire megalapozottak ezek az állítások valójában.
Tovább...

Az A-vitamin hiánya is szerepet játszhat a depresszió kialakulásában

A depresszió egy súlyos hangulatzavar, ami nagymértékben megnehezíti az emberek életét. Régóta kutatják, hogy a különböző mikrotápanyagok milyen szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában, és mára számos összefüggésre sikerült rájönni. 
Tovább...

Röviden és érthetően a B1-vitaminról

A B1-vitamin, vagy másnéven tiamin egy esszenciális, vízben oldódó vitamin, amiből szervezetünk csak nagyon keveset tud tárolni, így napi szinten érdemes fogyasztani. Rendkívül fontos szereplő az anyagcserében: hiánya esetén a szervezet képtelen elegendő energiát előállítani az ételekből, ami kezdetben fáradtsághoz, majd idővel akár súlyos idegrendszeri és szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.
Tovább...

A B1-vitamin antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai

A legtöbben ha meghallják az antioxidáns kifejezést, egyből valami trópusi gyümölcsre vagy szuperélelmiszerre gondolnak, miközben rengeteg vitaminnak van antioxidáns vagy éppen gyulladáscsökkentő tulajdonsága. Tovább...

Röviden és érthetően a B2-vitaminról

A B2-vitamin, másnéven riboflavin, hasonlóan a B-vitamin család többi tagjához, elsősorban az anyagcserében és az energiatermelésben játszik fontos szerepet. Hiánytünetei közé tartozik a fáradtság, a bőrproblémák, illetve a torok és az ajkak szárazsága, de fejlődő szervezet esetén hiánya a növekedés lassulásához is vezethet.
Tovább...

B2-vitaminnal a migrén ellen

Az esszenciális vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, néhány esetben pedig szükségessé válhat a megszokott napi bevitelnél jóval nagyobb dózisokban alkalmazni őket. Nagy előnyük, hogy legtöbbször egyáltalán nem rendelkeznek mellékhatással, nehéz túladagolni őket, és a szervezet különösebb nehézségek nélkül eltávolítja a többletet.  
Tovább...

Röviden és érthetően a B3-vitaminról

A B3-vitamin, másnéven niacin a többi B-vitaminhoz hasonlóan szükséges az anyagcsere megfelelő működéséhez. Két fontos anyag, ún. koenzim keletkezik belőle, az NAD és NADP, amelyek számos energiatermelő folyamat nélkülözhetetlen elemei. A NAD több mint 400 enzim működéséhez szükséges, míg az NADP a koleszterin és a zsírsavak előállítását, valamint a sejtek antioxidáns funkcióit segíti elő.
Tovább...

A B3-vitamin legjobb formái

A B3-vitamin pótlására mind a niacinamid (nikotinamid), mind a niacin (nikotinsav) egyformán jó, egyedül az inozitol-hexanikotinát nem biztos, hogy megfelelő. Utóbbinak a biológiai aktivitása olyan alacsony, hogy az is kérdéses lehet-e egyáltalán B3-vitamin forrásként tekinteni rá.
Tovább...

Túl sok húst eszünk? - A B3-vitamin lehetséges veszélyei

A történelem folyamán a B3-vitamin bevitelében jelentős változások történtek. Amíg régen az állati eredetű élelmiszerek, legfőképpen a hús csak korlátozott mennyiségben volt elérhető az emberek számára, addig manapság pár fejlődő ország kivételével a húsfogyasztás megsokszorozódott.
Tovább...

Röviden és érthetően a B5-vitaminról

A B5-vitamin, másnéven pantoténsav, a többi B-vitaminhoz hasonlóan elsősorban az energiatermelő folyamatokban játszik fontos szerepet, de szükséges a fehérjék és zsírok előállításához és lebontásához is. A belőle keletkező koenzim-A kulcsfontosságú rengeteg enzim megfelelő működéséhez.
Tovább...

Röviden és érthetően a B6-vitaminról

A B6-vitamin egy esszenciális, vízben oldódó vitamin, ami hasonlóan az egyéb B-vitaminokhoz számos anyagcserefolyamathoz szükséges. A B6-vitaminnak komoly szerepe van a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjében, a sejtosztódásban, és az idegrendszeri funkciók megfelelő működésében.
Tovább...

Röviden és érthetően a B7-vitaminról

A biotinra régen B7-vitaminként vagy H-vitaminként hivatkoztak, manapság viszont csak biotinként emlegetik. A többi B-vitaminhoz hasonlóan fontos szerepet játszik az energiatermelésben és az anyagcserében.
Tovább...

Röviden és érthetően a B9-vitaminról 

A B9-vitaminra tévesen folsavként szoktak hivatkozni, pedig a folsav valójában a folátnak csak egy oxidált formája, ami sok táplálékkiegészítőben és vitaminokkal dúsított ételben megtalálható. A folát egy esszenciális B-vitamin, ami szükséges az aminosavak és a DNS szintéziséhez, de sok egyéb biológiai folyamat meghatározó szereplője.
Tovább...

Folsav kontra metil-folát - mik a fő különbségek?

A folsavpótlást régóta alkalmazzák sikeresen a terhességi komplikációk megelőzésére. A folsav azonban a B9-vitaminnak csak egy szintetikusan előállított formája. A B9-vitamin természetes formái - amik a természetes ételeinkben is megtalálhatóak - különböző fajta folátok. A folátok, hasonlóan a folsavhoz végső soron metil-foláttá alakulnak. Sok étel eleve főként metil-folátot tartalmaz, de fontos különbségek lehetnek aközött, hogy valaki csak étrendi folátot, folsavat vagy metil-folátot fogyaszt. 
Tovább...

A folát hiányának szerepe lehet a depresszió kialakulásában

A depresszió kapcsán kevesen feltételezik, hogy egy mikrotápanyag hiányával is összefüggésben állhat, azonban a folát esetében pontosan erről van szó. A B9-vitamin számtalan biológiai funkciója közül csak sejteni lehet, hogy pontosan melyik felelős a depresszió kialakulásáért, de a kutatások egyértelműen igazolták, hogy a hiánya jelentős kockázati tényezőnek bizonyul. 
Tovább...

A metil-folát különböző típusai

A metil-folát glükozamin-sója a legstabilabb, ha azt nézzük, hogy a bontatlan csomagolás szobahőmérsékleten mennyi ideig marad stabil, azonban a leginstabilabb, ha azt nézzük, hogy mennyi ideig marad stabil felnyitva (pl. egy termék felbontása után) vagy ha azt nézzük, hogy mennyi bomlástermék keletkezik benne.
Tovább...

Röviden és érthetően a B12-vitaminról

A B12-vitamin, másnéven kobalamin egy vízben oldódó vitamin, ami onnan kapta a nevét, hogy kobaltot tartalmaz. Fontos szerepet játszik a központi idegrendszer megfelelő működésében, illetve a folát és egyéb B-vitaminok mellett részt vesz a metilációban, amely folyamat segíti többek között a DNS-ben bekövetkező hibák kijavítását és a gyulladások megelőzését.  
Tovább...

Így előzzük meg a B12 vitamin hiányának kialakulását

A B12-vitamin-hiány az egyik legveszélyesebb mikrotápanyag-hiány, mert nem könnyű felismerni, a hosszabb késedelem alatt pedig maradandó károkat okozhat. Sok különböző oka lehet a kialakult vitaminhiánynak, ami a különböző referenciatartományok szerint a népességnek akár a 70%-át is érintheti. Maga a hiány persze különböző súlyosságú lehet, de tekintve, hogy milyen komoly problémákhoz vezethet, mindenképpen érdemes megelőzni.
Tovább...

A B12-vitamin és a kettes típusú cukorbetegség kapcsolata

Az egyre több embert érintő kettes típusú cukorbetegség elsődleges kezelési módja az a metformin nevű gyógyszer, ami csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet. Sajnos a metformin gátolja a B12-vitamin hasznosulását, így hosszútávon annak hiányához vezethet. Szerencsére azonban ez a probléma könnyedén megelőzhető a B12-vitamin rendszeres pótlásával.
Tovább...

Röviden és érthetően a Bórról

A bór egy olyan nyomelem, amiről még nem tudni pontosan, hogy milyen szerepet tölt be a szervezetünk működésében, így jelenleg nem sorolják az esszenciális tápanyagok közé. Egyes kutatások szerint azonban számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik, például hatással lehet a nemi hormonok termelődésére és segíthet megelőzni a csont- és ízületi gyulladásokat. Túl alacsony bevitele a kognitív funkciók romlásához vezethet, míg a magasabb bórbevitel gyulladáscsökkentő hatású. A bór egyik különlegessége, hogy önmagában is fokozhatja a szervezetünk D-vitamin szintjét.
Tovább...

Röviden és érthetően a Cinkről

A cink egy esszenciális ásványi anyag, amelyből mindössze pár milligrammra van szükségünk naponta, viszont sejtjeink elengedhetetlen összetevője és számos biológiai funkciónk biztosítója. A növekedéshez és a fejlődéshez egyaránt cinkre van szükségünk, ahogyan az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is.
Tovább...

A cink szerepe az immunitásban

A cink központi szerepet játszik az immunrendszerünk működésében. Már évtizedekkel ezelőtt felismerték, hogy hiánya negatívan befolyásolja több immunsejt működését, és fokozhatja a gyulladásos folyamatokat. Ilyenkor nem csak egyes immunsejtek nem működnek megfelelően, hanem azok aránya és ezáltal az immunrendszer egyensúlya is felborul.
Tovább...

Röviden és érthetően a D-vitaminról

A D-vitamin talán a legfontosabb mikrotápanyag, amit mindenkinek érdemes ismernie. Hiánya rengeteg embert érint, és több krónikus betegség egyik fő okozója. Nagyban eltér a többi mikrotápanyagtól; a napfény hatására a bőrünkben termelődik, azonban a modern életmódunknak köszönhetően ez csak a legritkább esetekben elegendő a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez.
Tovább...

Szükséges-e félnünk a D-vitamin túladagolásától?

A D-vitaminnak nagyon kalandos története van. Miután a 20. század első felében felfedezték, több betegség ellen is hatalmas dózisban kezdték el alkalmazni.
Tovább...

D-vitamin kiegészítése hatékony a migrén kezelésében

A migrén egy szörnyű fejfájás, ami sokak életét megnehezíti. Régóta kutatják a különböző terápiákat, amik potenciálisan csökkenthetik a migrénes rohamok súlyosságát és azok előfordulását. Kevesen gondolnák, hogy egyes mikrotápanyagok jelentősen befolyásolhatják a betegség kimenetelét.  
Tovább...

Miért nem érdemes az aktív D-vitamin-szintet mérni?

Felmerült, hogy fontos lenne mérni a kalcitriol szintet is a D-vitamin státusz meghatározásához, mert így teljesebb kép kapható, mint ha csak a kalcidiol(25-OH-D3) szintet mérnénk. Találkozni olyan téves javaslatokkal, hogy csak az a jó, ha a kalcitriol szintje is nő a D3-vitamin pótlás hatására.
Tovább...

A D-vitamin segíthet csökkenteni az emésztőrendszer gyulladásait

Egyre többen szenvednek különféle emésztőrendszeri gyulladásos betegségektől, így különösen fontos felfedezni azokat a tényezőket, amik szerepet játszhatnak ezek kialakulásában. A D-vitamin számtalan módon segít felvenni a harcot a fertőző mikroorganizmusokkal szemben; kontrollálja a gyulladásos folyamatokat, így megfelelő szintje az emésztőrendszer egészsége szempontjából is alapvető fontosságú. 
Tovább...

A D-vitamin hiánya jelentősen növeli a metabolikus szindróma nevű tünetegyüttes kockázatát

A metabolikus szindróma egy olyan tünetegyüttes, ami jelentősen fokozza több krónikus betegség kockázatát. Tünetei közé tartozik a nagy derékbőség, a magas vércukor- és trigliceridszint, valamint a magas vérnyomás és az alacsony HDL-koleszterinszint.
Tovább...

Röviden és érthetően az E-vitaminról

Az E-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Főleg idősebb személyeknél fokozza a szervezet védekezőképességét, de fiatalok esetében is megfigyelték, hogy rendszeres pótlása csökkenti bizonyos fertőzések kockázatát.
Tovább...

Az E-vitamin hasznos, de csak a megfelelő formában

Miután felfedezték, hogy az E-vitamin antioxidánsként működik, arra is rájöttek, hogy több krónikus betegséget segíthet megelőzni. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a magasabb E-vitamin-bevitel jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Tovább...

E-vitamin különböző formáiról általánosságban

Az E-vitamin egyike azon zsírban oldódó vitaminoknak, amire szüksége van a szervezetünknek a megfelelő működéshez. Közel 100 évvel ezelőtti felfedezésekor megfigyelték, hogy javítja az állatok termékenységét: innen ered az E-vitamin másik neve, a tokoferol, ami görögül születést és terhességet jelent. Később felfedezték, hogy az E-vitamin zsírban oldódó antioxidánsként funkcionál, így megvédi a sérülékeny zsírsavakat az oxidációtól, vagy más néven az avasodástól.
Tovább...

Röviden és érthetően a Jódról

A jód egy esszenciális ásványi anyag, ami szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, az agy és az idegrendszer fejlődéséhez, emellett részt vesz az immunitásban és létfontosságú a női reproduktív szervek, (mellek, petefészkek, endometrium, méhnyak) valamint a prosztata egészségének megőrzéséhez.
Tovább...

Röviden és érthetően a K-vitaminról

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. A kutatók először a véralvadásban játszott szerepére lettek figyelmesek, a későbbi vizsgálatok során azonban sok egyéb hatását is felismerték. Legfontosabb ezek közül, hogy a szervezetünkön belül a kalciumot a megfelelő helyekre szállítja, az érfalakról és a lágy szövetekből a csontokba és a fogakba.
Tovább...

A K-vitaminok valódi arca

Mi lenne, ha megtudnád, hogy a mezei K1-vitamin is épp oly jó, tán még jobb is, mint a drága K2, csak senki nem beszél róla? Ismered Dumas Vasálarcos sztoriját, amiben két ikerkirályfi közül az egyiket vasálarcban elrejtik, míg a másik uralkodik? No, hát valami ilyesmi van a K-vitaminokkal kapcsolatban is: A K1 vasálarca, hogy ő csak a véralvadást szabályozza és jól el van rejtve a figyelem elől és ha elő is kerül, akkor valami méltatlan vizsgálatra hivatkozva
Tovább...

A K-vitamin hiánya veszélyt jelenthet az idősek mozgására

A K-vitamin nem csak az egészséges csontokhoz és érrendszerhez szükséges, de segíthet megőrizni azok rugalmasságát is, javítva ezzel a mobilitást. Egy új kutatásban azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat áll fenn az idős személyek K-vitamin-ellátottsága és a mozgékonyságuk között.
Tovább...

Fej-fej mellett: K1- vagy K2-vitamin?

Az általános vélemény az, hogy a K1-vitamin 100 mcg körüli bevitele elegendő a K-vitamin pótlásához, mivel ez a mennyiség biztosítja a megfelelő véralvadást. Azonban egyre nagyobb figyelmet kapnak a különböző K2-vitaminok, főleg a csontozatunk egészsége, és a szív- és érrendszeri meszesedés szempontjából. A K1-vitaminról ilyenkor nem sok szó esik, mert általában hatástalannak gondolják ezen a téren, pedig több vizsgálat során összehasonlították már a különféle K2-vitaminokkal, és sok esetben még hatásosabbnak is bizonyult azoknál.
Tovább...

A K-vitamin véd a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a K-vitamin a szív- és érrendszer egészsége szempontjából is kulcsfontosságú, mivel segít megelőzni, hogy a kalcium az érfalakon rakódjon le. Ehhez a hatásához azonban jóval több K-vitamin szükséges, mint a jelenleg meghatározott ajánlott bevitele, mivel ennek megalkotásakor még csak a véralvadásra gyakorolt hatásait vizsgálták.
Tovább...

A K1-vitamin csökkenti a csonttörések kockázatát

Egy randomizált vizsgálatban 440 alacsony csontsűrűségű posztmenopauzás nőt vizsgáltak. Mivel a 60 éves nők esetében majdnem kétszer akkora a csontritkulás kockázata, mint a hasonló korú férfiaknál, így számukra különösen fontosak azok a kezelések, amelyek javíthatnak a csontjaik állapotán.
Tovább...

Röviden és érthetően a Krómról

A króm egy olyan nyomelem, amiről még nem tudni biztosan, hogy milyen feladatokat lát el az ember szervezetében, így jelenleg nem is sorolják az esszenciális mikrotápanyagok közé. Számos kutatás vizsgálta már, hogy a fogyasztása milyen előnyökkel járhat, ezek alapján pedig főként a vércukor- és inzulinszintre gyakorolt hatásai jelentősek.
Tovább...

Röviden és érthetően a Magnéziumról

A magnézium egy esszenciális ásványi anyag, ami nagy mennyiségben megtalálható a szervezetünkben. Több mint 600 enzim működése függ tőle, komoly szerepe van a glükóz anyagcseréjében, a fehérjeszintézisben, valamint az izmok és az idegrendszer megfelelő működésében. Habár a magnézium sok ételben megtalálható, a hiánya mégis gyakori; az USA-ban végzett felmérések alapján az emberek több mint fele nem éri el az ajánlott napi bevitelt, mivel a feldolgozott élelmiszerekben szinte egyáltalán nincs magnézium.
Tovább...

Magnéziummal a depresszió ellen

A depresszió egy súlyos hangulatzavar, ami sajnos milliókat érint világszerte. Nem alkalmanként előforduló rosszkedv, hanem egy hónapokon, akár éveken át tartó állapot, ami jelentősen megnehezíti az ember életét. A depressziónak több fajtája létezik, amiket általában gyógyszeres úton kezelnek, sajnos gyakran sikertelenül. Tekintve, hogy a depresszió milyen komoly következményekkel jár az egyén és a társadalom számára, folyamatosan kutatják, hogy mik lehetnek a kockázati tényezői és melyek lehetnek a potenciális megoldásai.
Tovább...

Időskori alvászavar esetén hatékony lehet a magnézium

Az alvás az egészségünk egyik alappillére, ami nélkül a szervezetünk képtelen a megfelelő működésre. A különféle alvászavarok, mint amilyen az álmatlanság, sajnos rengeteg embert érintenek, főként az idősebb korosztály körében.
Tovább...

A magnéziumpótlás hatása a csontok egészségére

Az egészséges csontok hallatán mindenki egyből a kalciumra gondol, mivel évtizedek óta ennek előnyeit hangsúlyozzák, és habár a kalcium valóban fontos az egészséges csontok szempontjából, de a hiánya nem túl gyakori, ha a D-vitamin-szintünk megfelelő. Egy másik ásványi anyag azonban jóval gyakrabban hiányzik a szervezetünkből, ez pedig a magnézium, amiből a felmérések szerint az emberek többsége nem fogyaszt elegendő mennyiséget.
Tovább...

A vércukorszint szabályozásának fontos eleme a magnézium

A metabolikus szindróma, a kettes típusú cukorbetegség és a velük járó inzulinrezisztencia előfordulása sajnos rohamosan nő az egész világon. Ennek oka főleg a modern életmódunkban keresendő: a cirkadián ritmusunk mellett a legnagyobb változás a táplálkozásunkban történt az elmúlt évtizedekben.
Tovább...

A magnézium a gyógyszerekkel megegyező mértékben csökkentette a migrén tüneteit

A migrén rengeteg ember életét keseríti meg, és jelenleg sajnos nem létezik olyan hatékony kezelési módja, amivel teljesen megszüntethető lenne a betegség. A tünetek csökkentésére általában gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket alkalmaznak, azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy milyen alternatív módszerei lehetnek a migrén kezelésének.
Tovább...

Röviden és érthetően a Molibdénről

A molibdén egy esszenciális nyomelem, ami különböző enzimek előállításához szükséges. Ezek nélkül különböző káros hatású anyagok halmozódnának fel a vérünkben, súlyos problémákat okozva. (1,2) Az ételek molibdéntartalmát az egyéb nyomelemekhez hasonlóan nagyban meghatározza a termőföldek ásványianyag-tartalma.
Tovább...

Röviden és érthetően a Rézről

A réz egy esszenciális ásványi anyag, ami szerepet játszik az energiatermelésben, a kötőszövetek és a szív- és érrendszer felépítésében, illetve különböző feladatokat lát el az immunrendszerünkben. A réz a cinkkel együtt szükséges egy fontos antioxidáns, a szuperoxid-dizmutáz létrejöttéhez, ami védi a sejteket a korai öregedéstől.
Tovább...

Röviden és érthetően a Szelénről

A szelén egy esszenciális ásványi anyag, amire szüksége van a szervezetünknek. Fontos szerepet játszik a pajzsmirigyfunkciók működésében, az immunitásban, emellett szükséges a DNS szintéziséhez és a természetes antioxidáns rendszerünk működéséhez. Sok ételben megtalálható, de az ételek szeléntartalmát nagyban befolyásolja, hogy az adott termőföld mennyit tartalmaz belőle.
Tovább...

Röviden és érthetően a Szilíciumról

A szilícium az oxigén után a második legnagyobb koncentrációban elérhető elem a Földön, ami a legtöbb étel mellett még az ivóvízben is megtalálható. A kollagénszintézisben játszott szerepe miatt szükséges a csontok egészségéhez, de ezen kívül képes javítani a bőr és a haj állapotán is.
Tovább...

Röviden és érthetően a Vasról

A vas az egyik legismertebb és legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben. Az oxigént szállító hemoglobin termeléséhez vasra van szükségünk, aminek hiánya esetén sejtjeink nem jutnak elegendő oxigénhez, ami idővel fáradékonysághoz, majd vérszegénységhez vezet. A vas azonban számos egyéb feladatot is ellát, így többek között elengedhetetlen bizonyos enzimek termeléséhez és az antioxidáns rendszerünk megfelelő működéséhez.
Tovább...

A vaspótlás egyetlen biztonságos módja

A vashiány a leggyakrabban előforduló ásványianyag-hiány a világon, de a nyugati országokban csak bizonyos életszakaszokban gyakori, így a vaspótlás a legtöbb ember számára szükségtelen, és akár veszélyes is lehet. (1) A vastöbbletet nem tudjuk egyszerűen kiüríteni, és mivel a vas a különféle kórokozók számára is létfontosságú, így a fölösleges pótlása könnyen fertőzések kialakulásához vezethet.
Tovább...

Ezek is érdekelhetik